Kampány Iowában az utolsó pillanatig

Az amerikai elnökjelölt-aspiránsok mindent megtesznek a győzelemért

Az amerikai elnökjelöltségre vágyó politikusok többsége az iowai előválasztások napját, csütörtököt is kampányrendezvényeken töltötte, a pályázók az utolsó pillanatig igyekeznek oldalukra állítani a bizonytalan szavazókat.

2008.01.03 18:47MTI

A novemberi elnökválasztások jelöltjeinek kiválasztását célzó előválasztási folyamat helyi idő szerint este 7 órakor kezdődik el a közép-nyugati Iowa államban.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint mind a Republikánus Párt, mind a Demokrata Párt soraiban meglehetősen szoros a verseny a jelöltségre pályázó politikusok között. Azoknak a választóknak, akik nagy valószínűséggel elzarándokolnak a nagy (az előrejelzések szerint mínusz 7 fokos) hidegben a jelölőgyűlésekre, csütörtökön még az egynegyede nem döntötte el, kinek az oldalára áll.

Az iowai Strategic Vision intézet felmérése szerint a demokrata oldalon Barack Obama illinois-i szenátor 32 százalékkal vezet, a második John Edwards volt észak-karolinai szenátor 29 százalékkal. Az országosan vezető Hillary Clinton New York-i szenátor csak a harmadik 27 százalékos népszerűségi mutatóval.

A republikánus pályázók mezőnyét Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó vezeti 30 százalékkal. Őt Mike Huckabee, volt arkansas-i kormányzó 28, illetve John McCain arizonai szenátor követi 16 százalékkal. Más felmérések Huckabee előnyéről tanúskodnak és arról, hogy McCain feltámadni látszott az utóbbi napokban. Az országosan legnépszerűbb Rudolph Giuliani volt New York-i polgármestert csak 4 százalékon "jegyzik", ő szinte nem is kampányolt Iowában, ehelyett New Hamshire-re, az első előválasztások államára és Floridára koncentrált. Egyes értesülések szerint a republikánus színekben küzdő Fred Thompson volt színész és tennessee-i szenátor, akinek a csillaga halványulni látszik, rossz szereplése esetén John McCain támogatására fogja buzdítani híveit.

Az előválasztási kampány feszültségét oldotta némileg, hogy Huckabee és Clinton előző este fellépett két hollywoodi beszélgetős showműsorban. Huckabee Jay Lenóval viccelődött és játszott pár akkordot basszusgitárján az NBC televízióban, Hillary Clinton pedig David Letterman késő esti műsorában tűnt fel a CBS televízióban. Clinton, Obama, Romney és Edwards a CBS, az NBC és az ABC csütörtök reggeli műsoraiban is szerepelt.

A 3 milliós Iowában 120-150 ezer választó részvételére számítanak a demokrata jelölőgyűléseken, és 80-90 ezer embert várnak a republikánus rendezvényekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.