Felméri az "árulókat"

Berlusconi felszólította pártját, hogy ne szavazzon bizalmat Letta kormányának

Silvio Berlusconi, az olaszországi Szabadság Népe (PdL) vezetője arra szólította fel pártjának parlamenti tagjait, hogy ne szavazzanak bizalmat Enrico Letta kormányának.

2013.10.01 23:29MTI
Fotó: MTI

Ez derül ki a jobbközép parlamenti erő politikusainak a párt kedd késő estig tartó találkozója után adott nyilatkozataiból. Berlusconi döntésével a szerdai parlamenti szavazás már nem csak az áprilisban létrejött kormány sorsáról szól - tették hozzá kommentátorok.

Teszt lesz a PdL számára is. A pártvezér Berlusconi felméri, hogy a PdL szenátorai és képviselői közül hányan engedelmeskednek utasításának, és hány "áruló" szavaz ellene, bizalmat adva a kormánynak. Elemzők szerint a Pdl szakadása a parlamentben fog bekövetkezni.

Kedden egymást követték a találkozók és bejelentések, a pártszakadásról szóló hírek és azok cáfolatai. Kezdetben Berlusconi nem zárta ki, hogy a PdL bizalmat szavazhat a kormánynak, de csak a sürgős gazdasági intézkedések életbe léptetéséhez.

Letta ezt követően Angelino Alfano PdL-főtitkárral, belügyminiszterrel és a PdL másik négy miniszterével találkozott, akik szombaton jelentették be lemondásukat, később viszont azt hangoztatták, hogy nem értenek egyet a Berlusconi diktálta lépéssel. Letta nem fogadta el a PdL-miniszterek lemondását. Mindez azt engedte feltételezni, hogy a PdL Alfano vezette szárnya kész bizalmat szavazni a kormánynak.

A párt Berlusconi kormánybuktató szándékát ellenző politikusainak kijelentései szerint Alfanót a parlament felső házában a párt több mint negyven tagja követi. Berlusconi válaszként elrendelte, hogy a PdL mégse szavazzon bizalmat a kormánynak. Letta először a szenátusban, majd a képviselőházban mondja el, milyen programot akar követni, ha Olaszországot 2015-ig vezetheti.

Ezt a frakciók reagálása követi. Dario Franceschini, a kormány és a parlament közötti kapcsolatokért felelős miniszter bejelentette, hogy Letta bizalmi szavazást kér a helyzet tisztázására. Erre várhatóan szerda este kerül sor. A kormány a képviselőházban bizalmat élvez, a játszma a szenátusban dől el.

A nyáron adócsalásért jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Berlusconi parlamenti mentelmi jogáról csütörtökön dönt a szenátus illetékes bizottsága. Ezzel egy időben a PdL tömegdemonstrációt tart Rómában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.