Egyiptomban bekeményítettek

Muzulmán Testvériség - örökre a börtönben

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy katonai törvényszék a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet tizenegy tagját kedden Egyiptomban, akik a hatóságok vádjai szerint katonákra támadtak és felgyújtottak három templomot egy augusztusi lázongás során Szuez városában.

2013.09.03 16:11MTI
Tüntetés Egyiptomban - nem nyugszanak a kedélyek

Az ügyben további 45 embert ötéves börtönre ítéltek, nyolc iszlamistát pedig felmentettek.

Az elítéltek a törvényszék szerint egyebek mellett felgyújtották a hadsereg kilenc páncélozott járművét, kormányzati épületeket támadtak meg és utakat barikádoztak el Szuezben augusztus 14-én.

A 30 halálos áldozatot követelő szuezi zavargások azzal kapcsolatban törtek ki, hogy az egyiptomi biztonsági erők aznap erőszakkal feloszlatták a Muzulmán Testvériség két békés ülősztrájkját Kairóban, több mint ezer ember halálát okozva. Az iszlamista szervezet tagjai azért tiltakoztak, mert a hadsereg július 3-án elmozdította Mohamed Murszi államfőt, akit tavaly a Muzulmán Testvériség támogatásával választottak meg.

A tüntetések feloszlatását követően a rendőrség a Muzulmán Testvériség több száz tagját, köztük legfőbb vezetőit is letartóztatta és perbe fogta, Egyiptom egy vezető igazságügyi tanácsadó testülete hétfőn pedig a hatalmat magához ragadó hadsereg ősellenségének számító szervezet feloszlatását javasolta. Murszit július eleje óta ismeretlen helyen tartják fogva, és számos bűncselekménnyel vádolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.