Szíria

Két napig tartó légicsapást tervez Szíriában az amerikai haderő?

A Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajókról indított manőverező robotrepülőgépekkel vagy nagy hatótávolságú bombázókkal mérnének csapást szíriai célokra.

2013.08.27 09:21MTI
Fotó: MTI

Korlátozott, legfeljebb két napig tartó légicsapást hajtana végre az amerikai haderő Szíriában, válaszul arra, hogy az arab ország vezetése a múlt héten állítólag vegyi fegyverrel támadta a felkelőket - jelentette a The Washington Post napilap kedden az internetes oldalán.

Az újság azt írta magas beosztású kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva: Barack Obama elnök jelenleg egy korlátozott mértékű és időtartamú beavatkozás lehetőségét vizsgálja.

E szerint a Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajókról indított manőverező robotrepülőgépekkel vagy nagy hatótávolságú bombázókkal mérnének csapást szíriai célokra, köztük olyan katonai célpontokra is, amelyek közvetlenül nem kapcsolódnak az arab ország vegyifegyverprogramjához.

Az amerikai támadás időpontja a lap szerint három tényezőtől függ. Az első, hogy a titkosszolgálatok minden kétséget kizáróan megállapítsák, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök erői vetettek be ideggázt augusztus 21-én Damaszkusz keleti peremén. A második, hogy Washington, mielőtt akcióba lép, egyeztet a szövetségesekkel és a kongresszussal. A harmadik a nemzetközi jogi helyzet megvizsgálása.

Szakértők megjegyezték: amíg az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei Szíriában vannak, aligha várható amerikai csapás.

Az amerikai kormány hétfőn közölte: a rendelkezésre álló információk szerint valóban vegyi fegyvert alkalmaztak Szíriában. Washington szerint egyértelmű, hogy csakis a rezsim vethette be a tömegpusztító eszközt, mert ő gyakorol felügyeletet az ilyen fegyverek fölött, és csak ő rendelkezik az ilyen támadások végrehajtásához szükséges rakétákkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.