Háború

Szíria - Irán: bizonyítékok vannak rá, hogy a lázadók vetettek be vegyi fegyvert

Az iráni kormány azt állította szombaton, bizonyítékai vannak rá, hogy a szíriai lázadók vetettek be vegyi fegyvert a héten a szíriai főváros, Damaszkusz térségében.

2013.08.24 15:22MTI
Angela Kane, az ENSZ leszerelési főképviselője (j) (fotó: MTI)

"Bizonyítékok vannak rá, hogy a terrorista csoportok hajtották végre ezt az akciót (szerda hajnalban)" - mondta Abbász Aragcsi külügyi szóvivő az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint. Hozzátette: Teheránt nagyon aggasztják a vegyi fegyverek szíriai használatáról szóló hírek, és Irán határozottan elítéli ezeknek a fegyvereknek a bevetését.

A szóvivő az Irán szövetségesével, Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló felkelőkre utalt, akik szerdán azt állították: Aszad hadereje mérges gázt vetett be Damaszkusz külterületén, és a támadásban több száz - egyes források szerint több mint 1300 - ember meghalt. A lázadók megpróbáltak talaj- és az áldozatokból vett szövetmintákat eljuttatni az ENSZ éppen Szíriában tartózkodó vegyifegyver-ellenőreihez.

Az iráni külügyi szóvivő azt is kijelentette, hogy nincs semmiféle nemzetközi felhatalmazás egy szíriai katonai intervencióra. "Remélem, hogy a (washingtoni) Fehér Ház tisztviselői kellő bölcsességgel kezelik a helyzetet, és nem szállnak be egy ilyen zűrzavarba" - mondta Aragcsi. Hozzátette: Irán úgy véli, a régió helyzetét csak még veszélyesebbé teszik az amerikaiak "provokatív kijelentései", illetve az a döntésük, hogy az amerikai haditengerészet fokozza jelenlétét a Földközi-tenger térségében. Hangsúlyozta, Teherán továbbra is úgy gondolja, hogy a szíriai válságot nem lehet katonai úton lezárni, megoldást csak békés eszközökkel, párbeszéd útján lehet elérni.

Az amerikai haditengerészet 6. flottájának parancsnoka úgy döntött, hogy a korábbi tervvel ellentétben a USS Mahan romboló mégis a térségben marad - jelentették be helyi idő szerint pénteken Washingtonban. Ezzel az amerikai flottának négy, robotrepülőgépekkel felszerelt rombolója tartózkodik a Földközi-tengeren. Barack Obama amerikai elnök a hétvégére összehívta legfontosabb biztonsági tanácsadóit, hogy megvitassa velük a Szíriával kapcsolatos opciókat, köztük egy esetleges katonai akció lehetőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.