Összhangban lép fel az EU?

Egyiptom - Hathatós európai üzenetet sürget az EU több nagyhatalma

Közös és erős európai uniós üzenet megfogalmazása mellett foglaltak állást pénteken Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia vezetői az egyiptomi erőszak megfékezése, az arab országban kialakult feszültség enyhítése érdekében.

2013.08.17 02:30MTI
Egyiptom - nem csitul az erőszak

Francois Hollande francia köztársasági elnök a nap folyamán David Cameron brit miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Enrico Letta olasz kormányfővel folytatott konzultációkat az Egyiptomban kiéleződött konfliktusról. Egyetértettek egyebek között abban, hogy az EU-nak is lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy hatni tudjon az egyiptomi felekre a fellángolt erőszak megállításának érdekében. A francia elnöki hivatal közleménye szerint azonnali prioritásnak kell tekinteni az elnyomás és az erőszak megállítását, az emberi jogok tiszteletben tartását mindenki számára, továbbá a belső párbeszéd felújítását.

Megerősítette a párizsi közlemény azt is, hogy a vezetők véleménye szerint rendkívüli uniós külügyminiszteri ülést kell tartani a helyzetről, és át kell tekinteni az Egyiptom és az unió közötti kapcsolatokat. Az évtized kezdete óta az EU mintegy félmilliárd euróval támogatta Kairót, és az uniós egyeztetéseken a további segélyezés kérdése is szóba kerülhet.

Pénteken Merkel irodája is azt közölte, hogy a német álláspont szerint újra meg kell vizsgálni az Egyiptomhoz fűződő kétoldalú, illetve uniós viszonyt.

Egyiptomban Mohamed Murszi korábbi elnök július eleji elűzése óta egyre éleződik a feszültség, az iszlamisták és a rendfenntartók között szerdán kirobbant összecsapásokban országszerte hivatalosan több mint 600-an haltak meg. A biztonsági erők legfrissebb közlése szerint csak pénteken Kairóban mintegy 70 ember halt meg az összecsapásokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.