Putyin legkeményebb bírálója

Ismét megvádolták Navalnijt

Az orosz ügyészség ismét megvádolta Alekszej Navalnijt, Vlagyimir Putyin elnök egyik legkeményebb bírálóját.

2013.08.12 14:09MTI
Alekszej Navalnij (Fotó: MTI)

A vád szerint a 37 éves ellenzéki politikus, blogger külföldről fogadott el anyagi támogatást főpolgármester-választási kampánya számára, ezzel megszegte az orosz törvényeket. Moszkvában szeptember 8-án választanak főpolgármestert.

"Az ellenőrzés megerősítette az Alekszej Navalnij külföldi támogatásáról szóló információkat" - áll a vádhatóság honlapján megjelent közleményben. Negyvenhat országból több százan adományoztak pénzt Navalnij kampányára, közülük 300-an névvel - írta az ügyészség.

A vád képviselői a teljes anyagot átadták a belügyminisztériumnak, hogy eldöntsék, indítanak-e büntetőeljárást. A vizsgálatot Vlagyimir Zsirinovszkij nacionalista politikus kezdeményezésére indították. Navalnij stábja tagadta a vádakat.

Vlagyimir Asurkov kampányszervező elmondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy kampányukhoz csak orosz állampolgárok nyújthattak támogatást. Vlagyimir Putyin tavaly írta alá az oroszországi nem kormányzati szervezetek (NGO) működési szabályait szigorító törvényt, amely kötelezi a külföldi finanszírozású, politikai tevékenységet folytató, civil szervezeteket, hogy "külföldi ügynökként" vétessék magukat nyilvántartásba.

Navalnijt a közelmúltban öt év börtönbüntetésre és egymillió rubel (csaknem 7 millió forint) pénzbírságra ítélte egy orosz bíróság sikkasztás vádjával. A nem jogerős ítélet után egy nappal azonban váratlanul szabadlábra helyezték az ellenzéki aktivistát, így lehetősége van indulni a moszkvai főpolgármester-választáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.