Titkos adatgyűjtés

Rompuy tájékoztatást követel, Snowden további leleplezésekre készül

Sürgős tájékoztatást követelt az Egyesült Államoktól az uniós intézményekben folytatott esetleges amerikai hírszerző tevékenységgel kapcsolatos sajtóértesülésekről az Európai Tanács elnöke is.

2013.07.02 07:31MTI
Fotó: MTI

Herman van Rompuy irodája hétfő este tette közzé azt a nyilatkozatot, amelyben az Európai Tanács elnöke mélységes aggodalmának adott hangot az állítólagos lehallgatások miatt.

Állásfoglalásában Herman Van Rompuy hangsúlyozta, hogy az Európai Unió sürgős és átfogó tájékoztatást követel az Egyesült Államoktól a felmerült vádakkal kapcsolatban.

Az Európai Tanács elnöke ezzel összefüggésben kijelentette: tudomásul veszi Barack Obama nem sokkal korábban Tanzániában elhangzott nyilatkozatát. Ebben az amerikai elnök készségét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok minden kért információt szövetségesei rendelkezésére bocsát.

Az Európai Tanács elnöke előtt hasonló állásfoglalást tett közzé az Európai Bizottság és az Európai Parlament is.

A Der Spiegel német hetilap a hét végén egy 2010-es keltezésű dokumentum alapján arról számolt be, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató berendezéseket telepített a bizottság washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba, emellett pedig behatolt az EU belső számítógépes hálózatába is. Ezáltal az amerikai ügynököknek lehetőségük nyílt beszélgetések lehallgatására, valamint dokumentumok és e-mailek olvasására. Az idézett dokumentum kifejezetten "támadási célpontként" említette az európaiakat. A hírmagazin szerint az NSA mintegy öt évvel ezelőtt az EU brüsszeli központjában is lehallgatást kezdeményezett.

Újabb leleplezésekre készül az amerikai hírszerző szervek titkos adatmegfigyeléseiről Edward Snowden.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja - aki első ízben szivárogtatott ki információkat a washingtoni szervek titkos adatmegfigyelési gyakorlatáról - az ecuadori elnökhöz intézett levelében azt hangoztatta, hogy továbbra is szabad, és olyan információk nyilvánosságra hozatalára készül, amelyek a közérdeket szolgálják. A Rafael Correa Delgado elnöknek címzett, dátum nélküli levelet hétfőn késő este ismertette a Reuters hírügynökség. Nem sokkal később egy állítólagos Snowden-nyilatkozatot tett közzé honlapján a WikiLeaks kiszivárogtató portál is.

Snowden első ízben szólalt meg azóta, hogy több mint egy héttel ezelőtt Moszkvába menekült. Levelében utalt arra, hogy noha az Egyesült Államok leleplezései miatt mindenütt üldözi őt, továbbra is harcolni kíván az igazságért. Azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy törvénytelenül olyan cselekedetért üldözi őt és családját, amellyel közérdeket szolgált.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottja köszönetet mondott az ecuadori elnöknek, amiért segített neki abban, hogy Hongkongból Moszkvába meneküljön.

Egy orosz bevándorlásügyi forrás hétfőn közölte, hogy Snowden politikai menedékjogot kért Oroszországtól.

A Los Angeles Times című amerikai napilap előzőleg egy orosz külügyi tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy Snowden egy 15 országot tartalmazó listát adott át orosz diplomatáknak. A dokumentum azokat az államokat tartalmazza, amelyektől a 30 éves férfi menedéket kérne. Ezek között van Ecuador is, amelynek elnöke, Rafael Correa Delgado vasárnap kijelentette, hogy az NSA egykori alkalmazottjának sorsa Oroszország kezében van.

A WikiLeaks által ismertetett, Edward Snowdennek tulajdonított nyilatkozatban az NSA korábbi alkalmazottja élesen bírálta Barack Obama elnököt és Joe Biden alelnököt, amiért akadályozni próbálják őt abban, hogy menedékhez jusson. Snowden állítása szerint Obama utasította alelnökét, hogy gyakoroljanak nyomást azon országok vezetőire, amelyekhez menedékjogi kérelmet nyújtott be. Azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy mindenfajta jogi érv nélkül igyekszik őt megfosztani alapvető jogának, a menedékkérelem jogának gyakorlásától.

A WikiLeaks által ismertetett nyilatkozat július 1-jei keltezésű, és Edward Joseph Snowden aláírással jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.