Jordániában és Törökországban

Los Angeles Times: a CIA hónapok óta képzi a szír felkelőket

"Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a különleges amerikai egységek már hónapok óta képzik a szíriai felkelőket Jordániában és Törökországban."

2013.06.22 09:16MTI
Romos házak Aleppóban Fotó: MTI

Jóval régebben tehát, mint amikor Washington döntött a felkelőknek nyújtandó katonai támogatásról, nem beszélve arról, hogy ez utóbbi döntést csak a múlt héten jelentették be - írta pénteken a The Los Angeles Times című napilap. 

A felkelőket részben harckocsi-, illetve légelhárító fegyverek kezelésére oktatják - tette hozzá a lap egy felkelőparancsnokra hivatkozva. A kiképzést tavaly novemberben kezdték el egy amerikai támaszponton Jordánia déli részén. 

A kéthetes tanfolyamokon egy időben 20-45 felkelő vesz részt - mondták el az idézett amerikaiak. Ilyen információkat tartalmazó szóbeszéd már korábban is szerepelt a sajtóban, de az LA Times értesülése eddig a legkonkrétabb. Sem a felkelők katonai támogatásáról szóló katonai támogatás bejelentésekor, sem azóta nem közölte Washington, hogy ez a támogatás jelent-e fegyverszállítást. 

Elemzők szerint az Egyesült Államok nehézfegyvereket vagy modern, precíziós fegyvereket nem fog adni a felkelőknek, csak könnyűfegyvereket, amelyek viszont nem elegendők a háború menetének megfordításához. A CIA a különleges erők támogatásával már sokszor és a világon sok helyen nyújtott titokban támogatást felkelőknek. 

Paulo Pinheiro, az emberi jogok szíriai megsértését vizsgáló ENSZ-bizottság vezetője kijelentette pénteken a világszervezet székhelyén, hogy a polgárháborúban bármelyik fél ellátása fegyverrel csak növeli annak veszélyét, hogy még több háborús bűncselekményt követnek el. A tisztségviselő kimondottan egyetlen országot sem bírált amiatt, hogy fegyvert szállítana bármelyik félnek, azzal indokolva ezt, hogy a bizottság nem mond véleményt a kormányok döntéseiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.