Kínai élelmiszerbotrány

Már a tofuban sem lehet bízni

Akár több tonna, újrafelhasznált olaj és ismeretlen eredetű adalékok hozzáadásával készített tofu kerülhetett a sanghaji piacokra és boltokba.

2013.05.27 17:50MTI

A sanghaji Dragon televízió hét végi közlése szerint a hamis tofu a kelet-kínai metropolisztól mindössze 50 kilométerre lévő városka, Tajcang több száz, illegális "tofugyárából" származhat. 

A helyi hatóságok egy magát meg nem nevezett informátor leírását követve bukkantak az ellenőrizetlen minőségű termékeket gyártó üzemekre, melyekből újrafelhasznált olajjal készült tofura akadtak. 

A rendőrök több mint ezer kilogramm mérgező hatású, tiltólistán lévő adalékot is lefoglaltak, s más vegyi termékeket, így többek közt nagy mennyiségű habzásgátlót is találtak. A tajcangi ipari és kereskedelmi hatóság hivatalnoka, Kao Li-hszi a Dragon TV-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: az illegális gyárak Sanghajba szállították termékeiket, oda akár hónapokon vagy éveken keresztül érkezhetett a hamis áruból. 

A sanghaji hatóságok mindezidáig nem nyilatkoztak az ügyben. A sanghaji tofugyártók egyesülete közleményben erősítette meg: az általa összefogott gyártók minősége ellenőrzött, ők a piac mintegy 90 százalékáért felelnek. A kis gyártók és a piaci árusok ugyanakkor nem szerepelnek a nyilvántartásukban, csak a nagy, bejegyzett kereskedők - emlékeztetett a televízió. 

A tofu a kínai lakosság egyik legkedveltebb étele, a kelet-ázsiai országban a tofu alapanyagául szolgáló szójababból több mint 45 millió tonna fogy évente. 

Az elmúlt hónapokban Sanghaj városa hangos volt az élelmiszerekkel kapcsolatos botrányoktól, a hamis tofu így csak a sokadik a szennyezett tej és tejtermékek, az antibiotikumos csirkehús és a tízezrével megdöglött sertések eseteinek végtelen sorában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.