Nemzetiségi arányok

Izsák: a román kormány régiósítási terve diktátori politikán alapul

A román kormány régiósítási terve Nicolae Ceausescu kommunista diktátor betelepítési politikájára alapul - állítja Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

2013.05.21 00:29MTI

Izsák Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány régiósítási elképzeléseit alátámasztó, a múlt héten közzétett szakértői tanulmány a vándorlási áramlatokra hivatkozva ajánlja a magyarság számára kedvezőtlen nyolcrégiós felosztást.
 
Megemlíti, hogy a megyék közti nyilakat a 2002-es népszámlálás adatai alapján húzták meg úgy, hogy a kiindulópont az egyének születési helyét, a nyíl hegye pedig állandó lakhelyüket jelöli. 

Az SZNT-elnök megállapítása szerint a tanulmány zömében azoknak a migrációjára épül, akiket a kommunizmus idején az etnikai arányok megváltoztatása céljával költöztettek más vidékekre. Emlékeztetett arra, hogy a Ceuasescu-rendszer a gazdaságfejlesztést teljes mértékben alárendelte annak a célnak, hogy megváltoztassák a nemzetiségi arányokat.
 
Az SZNT elnöke szerint a szakértői tanulmány azért veszélyes, mert természeteseknek tekinti a Ceausescu-rendszer irányított migrációs folyamatait. Izsák Balázs szerint a kormány úgy akarja átalakítani a közigazgatást, hogy az új rendszer továbbra is a népességkeveredést szolgálja. 

Az Olaszországhoz tartozó "Dél-Tirol németajkú közössége, a katalánok, a baszkok és mi székelyek egyformán felismerjük a Mussolini-, Franco-, Ceausescu-féle bolsevik-fasiszta asszimilációs politika frazeológiáját, bármilyen európai vagy tudományos álcát használ, mint például a Ponta-kormány szakértői bizottsága" - állapította meg Izsák Balázs. 

Emlékeztetett arra, hogy a román kormány részéről mindeddig válasz nélkül maradt a március 10-i marosvásárhelyi tüntetésen mintegy harmincezer ember által elfogadott petíció, amely a székelységnek a régiósítással szembeni elvárásait tartalmazza. 

"Ha a többségi erőszak Székelyföldet a román többségű Középrégióba akarja belekényszeríteni, akkor a polgári engedetlenség eszközeihez kell folyamodnunk" - közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.