Dzsohart Judy Clark fogja védeni

Bostoni robbantás - további három gyanúsítottat vettek őrizetbe

Mindhárom gyanúsított esetében azt vizsgálják a nyomozók, hogy mit tettek a Carnajev fivérek által elkövetett bombamerényletet követően.

2013.05.01 18:27MTI

A bostoni rendőrség további három embert vett őrizetbe, akik félre akarták vezetni a hatóságokat a város maratoni versenyén elkövetett kettős robbantás egyik gyanúsítottjával kapcsolatban - jelentették be szerdán a helyi hatóságok. A háromból ketten a terrortámadás életben maradt feltételezett társtettesének, Dzsohar Carnajevnek kazah állampolgárságú évfolyamtársai. A CNN szerint a két őrizetbe vett kazah fiatal neve Azamat Tazhajakov és Diasz Kadirbajev.

Ők láthatók azon a New York-i Times Square-en készült felvételen, amelyet az ifjabb Carnajev korábban közzétett a közösségi médiában. A rendőrség által őrizetbe vett két kazahot eddig a bevándorlási hivatal tartotta fogva, mert a gyanú szerint megsértették a vízumuk kiadásának feltételeit. A harmadik elfogott személy, Robel Phillipos amerikai állampolgár. Mindhárom 19 éves gyanúsított esetében azt vizsgálják a nyomozók, hogy mit tettek a csecsen származású Carnajev fivérek által április 15-én elkövetett kettős bombamerényletet követően.

A hatóságokra hivatkozó sajtóértesülések szerint a hármak feltehetően nem vállaltak részt a merénylet végrehajtásában, de fontos információkkal rendelkezhetnek arról, hogy a Carnajevek hogyan készültek fel a támadásra. A hatóságok szerint az őrizetbe vettek Carnajev kérésére lehetséges tárgyi bizonyítékokat távolítottak el a vádlott szobájából a Massachusettsi Egyetem dartmouthi kollégiumában.

Ezek között egy laptop és legalább egy hátizsáknyi kiürített petárda, valamint a pokolgép előállításához felhasznált vazelin is volt, amelyek után a múlt héten kutatás indult a New Bedford-i szemétlerakóban. Két, a CNN-nek név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint Carnajev azután kérte meg társait, hogy szabaduljanak meg tárgyaitól, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a televízióban nyilvánosságra hozta a feltételezett terroristákról készült felvételeket. Az őrizetbe vettek azt állítják, hogy nem voltak tisztában tetteik jelentőségével.

Az FBI szerint a három őrizetbe vett fiatal közül kettő hazudott azzal kapcsolatban, hogy látta-e Dzsohar Carnajevet a robbantás utáni napokban. A The Daily Caller című washingtoni konzervatív hírportál értesülése szerint egyébként Tazhajakov és Kadirbajev egy Terrorista #1 rendszámtáblájú, fekete BMW-vel járt. A bostoni robbantásos terrortámadásban hárman meghaltak, több mint 260 ember pedig megsebesült, közülük sokan súlyosan.

A robbantások életben maradt elkövetőjét, Dzsohar Carnajevet egyébként - kirendelt ügyvédként - az a Judy Clarke fogja védeni, akinek egy sor ismert gyilkost sikerült megmentenie a halálbüntetéstől. Az ügyvédnő ügyfelei közé tartozott az amerikai médiában Unabomber néven elhíresült Ted Kaczynski, aki 1978 és 1995 között három embert megölt és 23-at megsebesített a levélbombáival, Susan Smith, aki két gyermekét fojtotta vízbe, Eric Rudolph, aki atlantai olimpián robbantott bombát és Jared Loughner, aki hat ember meggyilkolása mellett fejbe lőtte Gabrielle Giffords képviselőnőt.

Egybehangzó lapjelentések szerint egyébként Dzsohar Carnajevet az úgynevezett közbiztonsági kivétel értelmében 16 órán át hallgatták úgy ki, hogy nem ismertették vele: jogában áll hallgatni, mert minden, amit mond, felhasználható ellene, és hogy joga van ügyvédhez. Azóta, hogy erre figyelmeztették, a fiatalabbik feltételezett elkövető nem válaszol kérdésekre. A "közbiztonsági kivétel" alkalmazásán néhány jogvédő kivételével kevesen akadtak fenn, ám a The Los Angeles Times viszont úgy értesült, hogy a Carnajevet kihallgató hatósági emberek egyszerűen figyelmen kívül hagyták azt, amikor a vádlott ügyvédet kért. A feltételezett elkövetőt végül egy, a kórházban jelen lévő szövetségi bíró figyelmeztette a jogaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.