"Tiszteletet tanúsítanak, tiszteletet kérnek"

Kelemen Hunor: a romániai magyarok nem a románok ellenségei

A romániai magyarok nem a románok ellenségei - hangsúlyozta pénteken Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztújító kongresszusán mondott üdvözlő beszédében.

2013.04.19 20:05MTI

 "A romániai magyarok nem kívánnak egyebet, mint szülőföldjükön élni, munkájukkal gazdagítani ezt az országot. Tiszteletet tanúsítanak, tiszteletet kérnek, és meg akarják őrizni nemzeti önazonosságukat" - mondta Kelemen Hunor.
   
Az RMDSZ elnöke rámutatott: egy másik pártcsaládhoz tartozó, ellenzéki politikai szervezet elnökeként azért fogadta el a PSD meghívását, mert Victor Ponta kormányfő-pártelnök megértette: az RMDSZ lehet ellenzékben, de a magyar-román kapcsolatokat nem szabad visszafordítani a múltba.
   
Kelemen Hunor Adrian Nastase volt miniszterelnöknek is köszönetet mondott, amiért 2004-2008 között "az előítéleteket félretéve bátor döntéseket hozott". Románia a Nastase-kormány idején fogadta el kisebbségek anyanyelvhasználatát biztosító közigazgatási törvényt.
   
A PSD pénteken és szombaton tartja tisztújító kongresszusát, amelyen - a legnagyobb ünneplésben részesített meghívottként - a börtönből frissen szabadult Nastase is megjelent. A korrupcióért tavaly kétéves börtönbüntetésre ítélt, feltételesen szabadlábra helyezett politikust a bíróság 2016-ig a közügyektől is eltiltotta. A PSD kongresszusán Nastase a párt volt elnökeként vesz részt, és nem mond beszédet.
   
Bebörtönzését párttársai Traian Basescu államfő politikai bosszújának tekintik. Szolidaritása jeléül a PSD nem választ Országos Tanácsa élére elnököt, ezzel is jelezve, hogy a tisztség, amelyet Nastase bebörtönzése előtt betöltött, továbbra is megilleti őt.
   
A PSD kongresszusát Gurmai Zita szocialista európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke is üdvözölte, és egy csokor virágot adott át Ion Iliescunak, a PSD tiszteletbeli elnökének.
   
A kongresszuson nem kétséges Victor Ponta kormányfő újraválasztása a PSD elnöki tisztségébe, komolyabb küzdelem csak az alelnöki tisztségekért folyik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.