"Nem egy természetes" viszony

Betegeknek tartja a homoszexuálisokat a román liberális frakcióvezető

A melegek jogait védő Accept Egyesület "botrányosnak és primitívnek" minősítette Hasotti nézeteit.

2013.04.15 13:56MTI

Beteg embereknek nevezte a homoszexuálisokat Puiu Hasotti, a bukaresti kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője, és élesen elutasította azt a felvetést, hogy Románia lehetővé tegye az élettársi kapcsolat bejegyzését az egynemű párok számára - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

Hasotti a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) színeiben megválasztott Remus Cernea zöld párti parlamenti képviselő bejelentésére reagált így, aki bejelentette, hogy törvényjavaslatban szabályozná a homoszexuális és heteroszexuális párok élettársi kapcsolatát. A liberálisok szenátusi vezérszónoka úgy vélekedett: Cernea csak a feltűnést keresi, mert arra semmi esély, hogy kezdeményezését a parlament elfogadja, hiszen a homoszexualitás szerinte "nem egy természetes" viszony.

A melegek jogait védő Accept Egyesület "botrányosnak és primitívnek" minősítette Hasotti nézeteit és közölte: a diszkriminációellenes hatósághoz fordul panasszal a politikus homofób kijelentése miatt.

Catalin Ivan, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője "sajnálatosnak és túlzónak" nevezte Hasotti nyilatkozatát, ugyanakkor megerősítette, hogy Remus Cernea egyéni kezdeményezéséről van szó, amelyet az USL-ben nem vitattak meg.

Gigi Chiru, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) szenátora úgy vélekedett: Románia nincs felkészülve arra, hogy az azonos neműek házasságát bátorítsa és ennél sokkal fontosabb problémákat kell még megoldania.

Remus Cernea, Victor Ponta miniszterelnök korábbi környezetvédelmi tanácsadója legutóbb azzal fordította maga ellen a román politikusokat és közéleti szereplőket, hogy az egyházak költségvetési támogatásának megszüntetését javasolta, és azt szorgalmazta, hogy az adófizetők rendelkezhessenek arról, mely egyházat támogatják adójuk egy százalékával.

Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a "nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat". A román polgári törvénykönyv viszont - a 2011-ben elfogadott változatában is - tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos, vagy különböző neműek kötötték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.