Tilos minden nyílvános rendezvény

Büntetnék a "homoszexuális propagandát" Oroszországban

Tizenhatezer dollárig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják a "homoszexuális propagandát" Oroszországban, miután a duma várhatóan még januárban elfogadja az erről szóló törvényt.

2013.01.21 17:27MTI

A jogszabály - amelynek elfogadását a Kreml és az orosz ortodox egyház szorgalmazta - kimondja, hogy egész Oroszországban jogellenes "a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és transznemű propaganda". A törvény alapján tilos lesz minden olyan nyilvános rendezvény, amelyen kiállnak a melegek jogai mellett.
 
Szentpéterváron és más orosz városokban már 2006 óta érvényben vannak hasonló helyi rendeletek. Az új orosz jogszabály része annak az igyekezetnek, amellyel a Kreml és az orotodox egyház próbálja előtérbe helyezni a "hagyományos orosz értékeket", amelyek szerintük szembenállnak a nyugati liberális értékekkel. 

Az elmúlt hónapokban több hasonló törvényt fogadtak el sietősen az "orosz ifjúság védelmében". Betiltottak többek között bizonyos internetes tartalmakat és nyomtatott kiadványokat, amelyek a hivatalos szervek megítélése szerint "szélsőségesek" vagy nem valók a fiatal közönségnek. 

Gyenyisz Volkov, egy független közvélemény-kutató, a Levada központ szociológusa szerint a homoszexualitást megbélyegző törvény az orosz kormányzati irányítás "általános logikájába" illeszkedik, amely szerint korlátoznak egy sereg szabadságjogot. 

A Levada intézet 2012-es felmérése szerint Oroszországban a lakosság csaknem kétharmada szerint a homoszexualitás "morálisan elfogadhatatlan, és elítélendő". Az oroszok majdnem fele ellenzi a melegfelvonulásokat, a melegházasságot, és a lakosság csaknem egyharmada úgy hiszi, a homoszexualitás betegség. 

A szóban forgó jogszabály támogatói azzal érvelnek, hogy a kiskorúakat meg kell védeni a "homoszexuális propagandától", mivel még nem képesek kritikusan értékelni az információkat. "Ez a propaganda jelen van a tömegmédiában és azokon a nyilvános rendezvényeken is, amelyek a homoszexualitást mint normális viselkedést népszerűsítik" - mondja ki a törvény.
 
A Szovjetunió összeomlása után bevezetett demokratikus reformok részeként éppen 20 évvel ezelőtt törölték el azt a sztálinizmus idején született jogszabályt, amely 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta a homoszexualitást. A volt szovjet tagköztársaságok közül Türkmenisztánban és Üzbegisztánban büntetik az azonos neműek közötti párkapcsolatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.