Roma útlevél

A romániai romakirályt választották a Nemzetközi Roma Szövetség elnökének

Az önmagát roma királynak tekintő Florin Cioabát választották hétfőn a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé a szervezet Nagyszebenben tartott nyolcadik kongresszusán.

2013.04.08 21:41MTI

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Florin Cioaba a lengyelországi Stanislaw Stankiewiczet váltja a szövetség élén. A megválasztása utáni sajtótájékoztatóján Florin Cioaba általa "roma útlevélként" említett igazolványt ígért a Nemzetközi Roma Szövetség büntetlen előéletű tagjainak - írta az Agerpres hírügynökség. A roma szövetség új elnöke elmondta, ő maga már rendelkezik ilyen igazolvánnyal. Be is mutatta a Lettországban kinyomtatott zöld színű okmányt, amelyet tíz euróért lehet kiváltani.

A "roma útlevél" viselője személyi adatait és származási országa nevét tartalmazza. "Ez egy olyan útlevél, amely a közösségen belül érvényes" - fogalmazott a szövetség elnöke. Hozzátette: annak kiváltói a roma közösséghez való tartozást, a közösség iránti elhivatottságot fejezhetik ki az okmány által. Florin Cioaba elmondta, arra számít, hogy Európa-szerte 15 ezer roma folyamodik az okmányért, amellyel segélyekhez juthatnak majd a szövetség Nápolyban és Párizsban megnyitandó irodáiban, amelyek afféle roma konzulátus szerepét töltik majd be.

Florin Cioaba 50 milliósra becsülte a világ roma népességét, amelyből mintegy 13 millió él Európában. A Nemzetközi Roma Szövetség mintegy 400 ezer tagot számlál. A szövetség kongresszusa vasárnap kezdődött a dél-erdélyi Nagyszebenben. A rendezvényen felszólalt Elena Basescu néppárti európai parlamenti képviselő, a román államfő lánya is.

A Nemzetközi Roma Szövetséget 1971-ben hozták létre, első kongresszusán döntötték el, hogy április 8-át a romák világnapjává nyilvánítják. A nagyszebeni kongresszuson Európa 35 országából, valamint Amerikából, Indiából és Ausztráliából vettek részt roma küldöttségek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.