Nem találtak eddig fertőzött szárnyast

Madárinfluenza: a kínai vezetés gyors és nyílt tájékoztatást ígér

Gyors és nyílt tájékoztatást, valamint erőforrásainak fokozott mozgósítását ígérte a kínai vezetés a H7N9 típusú vírus okozta madárinfluenza-esetekkel kapcsolatban.

2013.04.04 12:00MTI

A madárinfluenza korábban embereken ki nem mutatott vírusa eddig három ember halálát okozta Kínában, a regisztrált megbetegedettek száma kilenc. Az érintettek mindannyian tüdőgyulladás tüneteivel kerültek kórházba, javulás egyiken sem mutatkozik. A megbetegedéseket eddig kivétel nélkül az ország keleti részeiből, Csöcsiang, Csiangszu, Anhuj tartományokból és Sanghaj városából jelentették.
   
A hatóságok vizsgálják a megbetegedettek közvetlen környezetében élőket, családtagjaikat, rokonaikat, de eddig nem találták annak jelét, hogy a vírus emberről emberre is terjedne. Nem találtak eddig fertőzött szárnyast sem, ami arra utalhat, hogy a H7N9 az állatokon tünetmentes marad, csak az azokkal kapcsolatba kerülő embereket betegíti meg.
   
A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság szerda esti közleményében úgy fogalmazott, hogy országszerte mozgósítják erőforrásaikat a vírus leküzdésére. A hatóság rendszeres tájékoztatást ígért a megbetegedésekkel és a vírussal kapcsolatos információkat illetően mind a kínai lakosságnak, mind pedig a külvilágnak.
   
A központi vezetést a megbetegedések múlt vasárnapi nyilvánosságra hozatala után súlyos kritika érte: a lakosság és a média kifogásolta, hogy a február végén megbetegedett és március elején elhunyt fertőzöttekről csak hetekkel később adtak hírt.
   
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont úgy fogalmazott, hogy a kínai hatóságok időben jelezték az eseteket, a kínai vezetés pedig komoly erőfeszítéseket tesz a helyzet kezelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.