Sokan meghaltak

Tűz ütött ki egy mianmari mecsetben

Több mint tucatnyi fiatal vesztette életét Rangúnban, Mianmar legnagyobb városában kedden egy tűzben, amely egy mecsetet, iskolát és kollégiumot magában foglaló épületegyüttesben tört ki.

2013.04.02 10:14MTI

A felekezeti villongások tépázta nemzet hatóságai szerint egy váratlan áramkimaradás okozta túlmelegedés miatt gyulladt ki egy transzformátor, majd a kollégium épülete hajnali 3 órakor. Ezzel szemben a helyiek szándékosságot gyanítanak a 13 fiatal halálát okozó tűzvész mögött.
 
A kizárólag fiúknak otthont adó diákszálláson az eset időpontjában több mint 70 muszlim tanuló tartózkodott. Mivel az épületegyüttest éjszakára biztonsági okokból bezárták, a helyszínre elsőként érkező helyiek nem tudták kimenekíteni a gyerekeket. Bár többségüknek sikerült kijutni, miután a rendőrök betörték az ajtókat, az egyik szobában alvó 16 fiúból csak három menekült meg, mivel a helyiséghez vezető létra is lángra kapott. A többiek halálát fulladás és égési sérülések okozták. 

A 13 gyerek temetése kedd délután lesz. Az ügyben a tűzoltók, a rendőrök, az áramszolgáltató és muszlim csoportok képviselőinek bevonásával nyomozás kezdődött. A tűzeset nem nevezhető egyedinek, hiszen a rangúni statisztikákban gyakran szerepel a balesetek okaként elektromos rendszerek meghibásodása és túlmelegedése. 

A márciusi vallási villongások fényében a helyiek azonban gyanakvóak, és néhányukban a szándékos gyújtogatás lehetősége is felmerült. Mianmarban márciusban kiéleződött a feszültség az ország többségét alkotó buddhisták és a muszlimok között, amely több tucat halálesethez és tömeges elvándorláshoz vezetett a Rangúntól 550 kilométerre északra található nagyvárosban, Meithilában. A felekezeti összecsapások legalább 15 helységre terjedtek át, de Rangúnt néhány biztonsági óvintézkedést leszámítva nem érintette az erőszakhullám.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.