Az EP strasbourgi plenáris ülése

Tabajdi: szemfényvesztő osztogatás a rezsicsökkentés

Szemfényvesztő osztogatásnak nevezte kedden Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti (EP-)képviselő a magyar kormány által bevezetett tízszázalékos rezsicsökkentést az EP strasbourgi plenáris ülésén az "Energiagazdag jövő" címmel rendezett vitában.

2013.03.12 12:22MTI

 A szocialista politikus szerint a magyarországi rezsicsökkentés azért érdemel támogatást, mert legalább átmenetileg segít azokon, "akiknek még van miből egyáltalán kifizetni a rezsijüket", kérdéses ugyanakkor, hogy a leginkább rászorulóknak, a szegényeknek jelent-e bármiféle könnyebbséget - állítja Tabajdi.
   
"A rövid távú intézkedések helyett olyan befektetések kellenek, amelyek alacsonyan tartják a rezsiköltségeket, garantálják az energiaellátás biztonságát. Ilyenek a többi között a panelházak és más épületek szigetelése, valamint a megújuló energiaforrások fejlesztése" - hangsúlyozta írásbeli hozzászólásában a szocialista EP-képviselő.
   
Tabajdi Csaba ugyanakkor úgynevezett közüzemi szolgáltatási minimum bevezetését sürgeti Magyarországon. Úgy véli, hogy erre Magyarországon is égető szükség lenne, mert ezzel minden esetben biztosítható volna a szükséges áram- és gázmennyiség az állampolgárok számára. Így elkerülhető lenne az, hogy az alacsony jövedelmű fogyasztók villanyóráját lekapcsolják és kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek - érvelt hozzászólásában a magyar szocialista politikus.
   
Tabajdi arról is említést tesz, hogy a korábbi, szocialista vezetésű magyar kormányok által indított panelprogram keretében több mint 260.000 panellakás energiatakarékos felújítása történt meg uniós felzárkóztatási forrásokból és állami, vagy önkormányzati támogatásból, illetve a lakástulajdonosok hozzájárulásából. A szocialista politikus érthetetlennek nevezi, hogy a jelenlegi magyar kormány miért számolta fel a panelprogramot, mert szerinte ezzel több százezer családot fosztott meg attól a lehetőségtől, hogy lakásuk felújításával akár 45-60 százalékot spóroljanak a havi rezsiköltségükön.
   
"Ez lenne a tartós megoldás!" - zárja hozzászólásáról szóló közleményét Tabajdi Csaba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.