Kardcsörtetés

Dél-Korea könyörtelen választ ígér bármilyen északi provokációra

Pak Gun Hje dél-koreai elnök figyelmezette pénteken Észak-Koreát, hogy "könyörtelen" választ ad bármilyen provokációjára, egyben óva intette Phenjant a pusztulását okozó lépésektől.

2013.03.08 10:07MTI

"Könyörtelenül fogom kezelni Észak-Korea bármilyen provokációját" - mondta katonatisztek előtt beszélve Pak Gun Hje, aki súlyosnak minősítette a Koreai-félszigeten kialakult biztonsági helyzetet.

Szavaival arra reagált, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) - az ellene hozott újabb ENSZ-szankciókra válaszul - pénteken bejelentette: hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött megnemtámadási egyezményt, és megszakítja a két ország között meglévő forródrótkapcsolatot.

"Minden ország a saját megsemmisülését kockáztatja, ha a katonai erőre koncentrál ahelyett, hogy népe szükségleteivel törődne - hangsúlyozta Pak. - De ha Észak-Korea változtat ezen, Dél-Korea kész erőfeszítéseket tenni a bizalom helyreállítására."

A Phenjan elleni szankciókat tovább szigorító csütörtöki biztonsági tanácsi (BT) határozat kötelezi a világszervezet tagállamait, hogy vizsgálják át a KNDK tengeri- és légi szállítmányait, ha gyanítható, hogy azok tiltott anyagokat tartalmaznak, és szigorítsák meg a tiltott tevékenységgel összefüggésbe hozható észak-koreai tisztségviselők és intézmények ellenőrzését.

A világszervezet 15 tagú testülete egyhangúlag fogadta el a KNDK februári kísérleti atomrobbantására és decemberi, álcázott rakétakísérletnek tartott műholdfelbocsátására reagáló határozatot.

A dél-koreai elnök beszéde előtt nem sokkal Kim Min Szok, a szöuli védelmi minisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy a KNDK "el fog tűnni a Föld színéről", ha atomtámadást intéz Dél-Korea ellen, ahogy azzal csütörtökön fenyegetőzött.

Dél-Korea, amely a BT (nem állandó) tagjaként maga is támogatta az újabb büntetőintézkedések elfogadását, a szóvivő bejelentése szerint megszigorította a két országot elválasztó fegyverszüneti vonal ellenőrzését, és készen áll arra, hogy "haladéktalanul megtoroljon" minden támadást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.