Összetűzés

Behatoló filippinó terroristák öltek maláj rendőröket

Fülöp-szigetek déli részéről behatoló fegyveresek ütöttek rajta malajziai rendőrökön Borneó szigetén, öt rendőr és két támadó meghalt - közölték vasárnap a helyi hatóságok.

2013.03.03 09:31MTI

A sziget keleti részén fekvő Sabah államban a mostani támadás újabb biztonsági válságot jelent azt követően, hogy a múlt hónapban a Fülöp-szigetek déli részéről 200 fegyveres hatolt be, elfoglalt egy falut és saját területének nyilvánította. A biztonsági erők pénteken Lahad Datu település térségében összecsaptak a fegyveresekkel, 12 Fülöp-szigeteki meghalt, de életét vesztette két malajziai rendőr is.

Ez a csoport egy XIX. századi dokumentum alapján próbálja igazolni tulajdonjogát a területre. Mind a Fülöp-szigeteki, mind a malajziai hatóságok arra szólították fel őket, hogy távozzanak. Najib Razak malajziai kormányfő szombat este kijelentette, nem kötnek kompromisszumot a behatolókkal, megadják magukat vagy vállalják a felelősséget elutasító magatartásukért. A rendőrség szombaton megadásra szólító röplapokat szórt le az elfoglalt falunál. Három fegyveres pedig megpróbált elszökni a területről, de elfogták őket.

A helyi hatóságok attól tartanak, hogy más fegyveres csoportok is érkezhetnek a Fülöp-szigetek déli részéről.

A legújabb támadás szombaton történt, amikor egy rendőrségi egységet támadtak meg, amely a Lahad Datutól 150 kilométerre fekvő Semporna településnél járőrözött behatolók után kutatva. Itt öt rendőr és két fegyveres meghalt.

A rendőrség vizsgált egy bejelentést is, amely szerint külföldi fegyvereseket láttak az állam egy harmadik tengerparti területén. Egyelőre nem tisztázott, hogy vajon a csoportok egymással kapcsolatban állnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.