Alkotmányellenes tevékenység miatt

Betiltottak egy neonáci szervezetet Németországban

Alkotmányellenes tevékenység miatt betiltottak egy neonáci szervezetet hétfőn a németországi Szászország tartományban.

2013.02.18 19:05MTI

A Döbelni Nemzeti Szocialisták nevű csoport a hitleri rezsim eszmerendszerét és jelképeit alkalmazva kinyilvánította, hogy közösséget vállal a nemzetiszocializmussal - indokolta a döntést a szászországi belügyminisztérium. "Nem engedhetjük, hogy gyűlöletet és félelmet keltsenek a hazánkban" - tette hozzá Markus Ulbig tárcavezető, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.
   
A szervezetet egy razzia keretében számolták fel. Az akcióban több mint 30 rendőr vett részt, egyszerre hét helyszínen tartottak házkutatást. Egyúttal lekapcsolták a szervezet honlapjait, kivéve egyet, mert az oldalt kiszolgáló szerver Törökországban működik.
   
A volt NDK területén fekvő tartományban a hétfőn felszámolt csoporttal együtt három neonáci szervezetet tiltottak be a rendszerváltás óta. Más keletnémet tartományokban is számos újnáci csoportosulást szüntettek meg alkotmányellenes tevékenység miatt az újraegyesítés óta, Brandenburgban például már nyolc kisebb-nagyobb szervezet jutott erre a sorsra.
   
A volt NDK területén kialakult militáns neonáci szubkultúra leghírhedtebb csoportja a Türingiában létrejött Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU). A legkevesebb tíz gyilkosságért felelősnek tartott terrorista sejtet nem a hatóságok számolták fel, hanem lelepleződött, amikor 2011 novemberében az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el.
   
A neonáci ideológiát hirdető Német Nemzeti-demokrata Pártnak (NPD) is elsősorban Németország keleti részén vannak követői. A párt Szászországban és egy másik keleti tartományban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában is rendelkezik képviselettel a helyi törvényhozásban. A többi 14 tartományi gyűlésben és a Bundestagban, a szövetségi törvényhozás alsóházában nincsenek képviselői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.