Emberi jogok

Bezárnak az illegális börtönök Kínában?

A remények szerint az illegálisan működtetett, úgynevezett "fekete börtönök" felszámolásába kezdhet a kínai vezetés, amely óriási lépést jelentene a sokat bírált igazságszolgáltatási rendszer reformjában, valamint az emberi jogok javításának terén.

2013.02.06 16:23MTI

Az ország történetében szinte példátlan módon kedden börtönbüntetésre ítéltek tíz embert Kínában, mert azok illegálisan bezártak 11 panaszost, akik beadványaikkal a fővárosi hatóságokhoz próbáltak fordulni. Az eset azért különös jelentőségű, mert a hivatalos szervek igen ritkán lépnek fel nyilvánosan is az illegális, úgynevezett "fekete börtönöket" fenntartókkal szemben.

A "fekete börtönök" létezése nyílt titok az országban, oda a sérelmeikkel a tartományi vagy fővárosi hatóságokhoz fordulókat zárják, hogy "jobb belátásra bírják", vagyis panaszaik visszavonására kényszerítsék azokat. A speciális intézmények léte a panaszosrendszer jellegéből adódik, akinek ugyanis sérelme van, és helyi szinten nem tudja megoldani, tartományi, végső esetben országos szintre viheti azt.

A panaszosok helyi hivatalnokait ugyanakkor feltehetően minden egyes megoldatlan eset után felelősségre vonják, s minél több panaszos érkezik körzeteikből, annál valószínűbb, hogy politikai karrierjük is komoly csorbát szenved. Hogy ezt elkerüljék, a hivatalnokok "fekete börtönöket" tartanak fenn, ahol a hozzájuk tartozó elfogott panaszosok után 150-200 jüant (5300-7000 forint) fizetnek a börtönök üzemeltetőinek.

A becslések szerint a panaszosok száma szerint több milliót tesz ki évente, s hogy ők milyen arányban végzik "fekete börtönben", azt nem lehet megbecsülni. Az illegális börtönök - az áldozatul esettek kiszivárgott beszámolói szerint - gyakran államilag működtetett szállodákban, kórházakban vagy pszichiátriai intézetekben vannak. Az ott fogva tartottakat az őrök kisemmizik, fizikai bántalmazzák, nem ritka az étel és az alvás megvonása, valamint a nemi erőszak sem - olvasható a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet 2009-es jelentésében.

A kínai kormány a korábbi években többször is hivatalosan tagadta a "fekete börtönök" létezését, így 2009-ben a külügyminisztérium sajtótájékoztatóján vagy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentésére válaszul. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy a vezetés 2011-ben hivatalosan is kampányt hirdetett az illegális intézmények ellen, s a "fekete börtönök" konkrét említésével jelentek meg cikkek a hivatalos sajtóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.