Az ingatlanadós javaslat nyomán

Monti televíziós párbajra hívta Berlusconit

Vitát kavart a választásra készülő Olaszországban Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnökének hétvégi javaslata az ingatlanadó visszafizetéséről, melyet egyedül a kommunikációs szakértők tartanak jó választási fogásnak.

2013.02.04 10:53MTI

"Ez korrupció: az ügyes kígyóbűvölő Berlusconi meg akarja vásárolni az olaszok szavazatát. Visszafizeti nekik azt a pénzt, amit az olaszok fizettek azért, hogy betömjék a Berlusconi-kormányok okozta költségvetési hiányt. Az utóbbi tíz évben nyolc évig Berlusconi volt kormányon. Berlusconival ismét megugrik az olasz államkötvények hozama" - hangoztatta Mario Monti miniszterelnök egy hétfői rádióinterjúban.

A kormányfő Berlusconinak azt az ígéretét kommentálta, miszerint ha a PdL nyeri meg a választást, visszaadja az olaszoknak a tavaly befizetett ingatlanadót.

Monti televíziós vitára hívta Berlusconit, aki eddig kerülte a képernyőkön való konfrontációt választási vetélytársával. Berlusconi kizárólag egyedül szerepel a választási műsorokban.

A PdL bejelentését "demagógnak, hazugnak, megvalósíthatatlannak" nevezte Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára. "Berlusconi az adókerülést hirdeti" - mondta Bersani.

Pénzügyi szakértők szerint Berlusconi ígérete nehezen megvalósítható, mivel az ingatlanadó visszafizetését a svájci bankszámlával bíró olaszok megadóztatásával akarja biztosítani, de ehhez Svájccal is meg kell állapodni.

Nem az számít, hogy megvalósítható-e vagy sem, az ingatlanadó visszafizetésének ígéretével Berlusconi "az olaszok pénztárcájához szólt" - hangoztatták a sajtónak a "kiváló választási fogásról" beszélő kommunikációs szakemberek. A közvélemény-kutatások szerint Berlusconi bejelentése két százaléknyi többletszavazatot jelenthet a PdL-nek. A La Stampa című napilap hangsúlyozta, hogy Berlusconi a "leggyűlöltebb adó eltörlését" ígérte meg az olaszoknak.

A labdarúgó Mario Balotellinek a Milanhoz való leszerződtetése és az ingatlanadó széles visszhangja tovább növelte a jobbközép támogatottságát. Elemzők szerint Berlusconi a bizonytalanok és a jobbközéptől elpártolt szavazók visszahódításán dolgozik. A Corriere della Sera című lap értesülése szerint a PdL elnöke, aki Olaszország harmadik leggazdagabb embere, 20 millió eurót tett pártja kasszájába a választási kampány finanszírozására, mely február 18-án, Milánóban zárul le.

A La Repubblica című napilap szerint a választás eredményét az a 100 ezer szavazat határozza majd meg, melyet a lombardiai Varese és Brescia térségében adnak le. Ez dönti el, hogy Lombardiában a PdL vagy a Pd győz-e, ami a római szenátus pártfrakcióinak erejét és így a következő olasz kormány többségét és döntéshozatali képességét is meghatározza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.