Rasszista és provokatív feliratok

Mecsetgyalázás Franciaországban

Rasszista és provokatív feliratokat találtak három mecset falán Franciaországban.

2013.02.03 21:00MTI

 A Párizstól 35 kilométerre fekvő Ozoir-La-Ferriere nevű településen horogkereszteket festettek vasárnapra virradó éjjel egy csendes utcában található mecset falára. Az imahely bejáratára pedig "Éljen Gallia!" (Franciaország római kori neve) és "Le az iszlámmal!" feliratok kerültek - közölte Abdelaziz Ait Ali, a mecset titkára.
   
Két másik mecsetet a kelet-franciaországi Besancon városában gyaláztak meg: mindkettőre a zsidó szimbólumot, a Dávid-csillagot festették. Joel Maturin, a helyi prefektúra főtitkára azt mondta: minden jel arra utal, hogy a zsidó közösség nem érintett az ügyben. Az illetékes szerint "elszigetelt, feleslegesen provokatív eset" történt. A besanconi mecset vezetői jelezték: feljelentést tesznek az ügyben.
   
Manuel Valls belügyminiszter "a legszigorúbban" elítélte a mecsetgyalázásokat, amelyekre szavai szerint "undorító és gyűlöletkeltő" feliratokat festettek. A belügyminiszter közleményében jelezte: "a köztársaság nem tűr el ilyen provokációkat és határozottan fel fog lépni azok ellen, akik megpróbálják megosztani a franciákat és megsértik a nemzeti kohéziót".
   
Az iszlámellenességet vizsgáló országos hivatal adatai szerint 2012-ben 201 muzulmánellenes cselekményt regisztráltak Franciaországban, ami az előző évhez képest 28 százalékos emelkedés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.