Olasz választások

Berlusconi nem akarja Berlin európai politikáját követni

Silvio Berlusconi, az olasz jobbközép Szabadság Népe (PdL) miniszterelnök-jelöltje pénteken bemutatta programját, amely elveti a Berlin által képviselt szigorú gazdaságpolitikát.

2013.02.01 18:35MTI

"Vagy túllépünk a Berlin diktálta, kizárólag megszorításokból álló gazdaságpolitikán, vagy az euróövezetből való kilépést kockáztatjuk. A szigorúság egy válságban levő gazdaságban csak növeli a válságot" - hangoztatta Silvio Berlusconi. 

A párt római székházában tartott sajtótájékoztatón Berlusconi tévesnek nevezte, hogy Európában elszigetelt politikus lenne. "Számos barátom van az európai és nemzetközi politikában, közöttük Barack Obama is" - tette hozzá. Bejelentette, hogy vasárnap nyilvánosságra hozza az olaszokkal való választási szerződés tartalmát, amely "sokkolni" fogja Itáliát. 

A jobbközép politikus ismételten nemet mondott arra, hogy a február 24-i parlamenti választások előtt televíziós vitában vegyen részt a többi hat miniszterelnök-jelölttel. Berlusconi szerint ilyen számban nem lehet televíziós "párbajt" vívni. 

A milánói bíróság pénteken elutasította Berlusconi védőügyvédjeinek kérelmét azzal kapcsolatban, hogy Berlusconinak ne kelljen hétfőn megjelennie az általa irányított Mediaset televíziós csoport adócsalási tárgyalásán a választási kampány elfoglaltságai miatt. Berlusconi úgy reagált, hogy az "igazságügy az olasz demokrácia legnagyobb betegsége". 

"Két centet nem érő" kijelentéseknek nevezte Berlusconi elképzeléseit Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára. "Ha az euró bevezetése után elvégeztük volna a ránk kiszabott házi feladatot, Németország nem tudna mit számon kérni rajtunk" - fogalmazott Bersani. 

A PD-főtitkár Bersani Firenzében kampányolt, Matteo Renzi firenzei polgármesterrel, aki a párt november-decemberi előválasztásán Bersani ellenfele volt. Mario Monti szerint ígéretek helyett "tiszteletben tartott kötelességvállalás kell". Úgy véli, az 1994-ben alapított PdL és az 1921-ben, Olasz Kommunista Pártként létrejött PD ideje elmúlt, "a régi olasz pártok nem képesek választ adni a mai politikára".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.