Újabb atomkísérlet esetén

Peking a segélyek csökkentésével fenyegette meg Phenjant

Kína "habozás nélkül" csökkenteni fogja az Észak-Koreának szánt segélyeket, ha Phenjan, újabb fenyegetését beváltva, ismét atomkísérletet hajt végre - figyelmeztetett pénteken a kínai sajtó egyik hivatalos orgánuma.

2013.01.25 10:39MTI

A Global Times című angol nyelvű lapban megjelent szerkesztőségi cikk hangsúlyozza, hogy Peking dilemma előtt áll a Koreai-félszigeten kialakult helyzetben. Szemére veti Phenjannak, hogy láthatóan nem értékeli Kína erőfeszítéseit, sőt - még ha burkoltan is -, de bírálja Kínát.

"Akkor csak hadd haragudjon Észak-Korea. Kínának viszont lejjebb kell adnia ezzel kapcsolatos stratégiájához fűzött várakozásait", mivel "egyre távolodunk attól a céltól, hogy atomfegyvermentessé tegyük a félszigetet," és "kifogytunk az Észak-Korea, Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok közötti diplomáciai egyensúlykeresés eszközeiből" - írta a lap.

Peking nem állhat az egyik fél pártjára, mint azt az Egyesült Államok vagy Japán teszi, de nem zárkózhat el a probléma elől sem. Ezért bele kell törődnie abba, hogy lépésével megsértheti vagy az egyik oldalt, vagy mindkettőt - áll a jegyzetben.

A lap szerint Kelet-Ázsiában meglehetősen zavaros állapotok uralkodnak, de "szerencsére Kína a legerősebb valamennyi térségbeli ország közül", ezért a legkevésbé fogják érinteni a történések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.