Elítélte az iszlamista támadást

Algériai túszejtés: Obama segítséget ígér Algériának

Segítséget ígért az algériai kormánynak, ugyanakkor a túszdrámával kapcsolatban teljesebb körű tájékoztatást sürgetett az amerikai elnök.

2013.01.20 07:50MTI

Barack Obama a leghatározottabban elítélte a szaharai földgázkitermelő telep elleni iszlamista támadást, hangsúlyozva, hogy a történtekért teljes mértékben a terroristákat terheli a felelősség. Közölte, hogy Washington állandó kapcsolatban áll az algériai hatóságokkal, és kész minden segítséget megadni.
    
Obama írásos nyilatkozatát helyi idő szerint szombat este hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, nem sokkal azután, hogy az algériai kormány közölte: lezárult az iszlamista túszejtők elleni katonai művelete, amelyben 32 fegyveres és 23 túsz vesztette életét.
   
A túszválsággal kapcsolatos első állásfoglalásában az elnök részvétét fejezte ki a terroristák által meggyilkolt túszok hozzátartozóinak. Obama külön nem tett említést arról az amerikai állampolgárról, aki ugyancsak a halottak között volt.
   
"A terrorista támadás újabb emlékeztető arra a fenyegetésre, amelyet az al-Kaida és más erőszakos szélsőséges csoportok jelentenek Észak-Afrikában" - szögezte le az elnök.
   
Obama - aki vasárnap teszi le a hivatali esküt - hozzáfűzte: az Egyesült Államok az elkövetkező napokban szoros kapcsolatban kíván maradni az algériai kormánnyal és több információt kíván kapni a történtekről. "A cél az, hogy együttműködjünk a hasonló tragédiák jövőbeni megakadályozása érdekében" - tette hozzá.
   
A túszdrámában érintett néhány nyugati kormány csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az algériai kormány nem tájékoztatta őket a terroristák ellen végrehajtott katonai akciókról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.