Iráni atomprogram

Megállapodás nélkül zárultak a NAÜ-Irán tárgyalások Teheránban

Megállapodás nélkül zárultak csütörtökön Teheránban a tárgyalások az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) szakértői és az iráni illetékesek között az iráni atomprogramról.

2013.01.17 20:19MTI

A NAÜ küldöttsége szerdán érkezett Teheránba, hogy megpróbáljon olyan egyezségre jutni az iráni féllel, amely megengedné az ügynökségnek a szabad helyszíni vizsgálódást a nukleáris fejlesztés terén. Herman Nackaerts, a NAÜ belga főigazgató-helyettese a hírek szerint pénteken reggel már vissza is tér Bécsbe. 

Pedig december közepén - az akkori egynapos teheráni tárgyalás után - úgy tűnt, hogy januárban megszülethet a megegyezés a nukleáris létesítmények ellenőrzéséről. Nackaerts közlése szerint a felek arra számítottak, hogy akkor véglegesíteni tudják az ellenőrzések keretfeltételeiről szóló megállapodást. Irán ezt a megegyezést előfeltételként szabta ahhoz, hogy a NAÜ ellenőreit bebocsássa bizonyos létesítményeibe. 

A hosszú hónapok óta tartó egyeztetések mindeddig kudarcba fulladtak. A NAÜ delegációja továbbra is azt reméli, hogy felkeresheti a parcsini támaszpontot, ahol azt gyanítja, hogy az atomprogram keretében robbantási kísérleteket hajtottak végre. 

A katonai támaszponton való ellenőrzéshez Teherán azt a feltételt szabta, hogy a NAÜ ismerje el Irán jogát arra, hogy megvalósíthassa békés célúnak nevezett atomprogramját. A tárgyalások új fordulója jelzés lenne arra vonatkozóan is, hogy elébe megy-e Teherán az atomprogramja miatti nyugati aggodalmaknak. 

Az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal (a "hatokkal") külön folytatott tárgyalások tavaly nyáron szakadtak meg, de teheráni javaslatra ismét felújíthatják ezeket, talán már január végén.
 
A Nyugat kezdetektől azzal gyanúsítja Iránt, hogy a polgári cél csupán ürügy, atomprogramja valójában atomfegyver előállítását szolgálja. A nemzetközi szankciók, mindenekelőtt a hónapok óta érvényben lévő olajembargó súlyos gazdasági válságba sodorta az országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.