Lassú a reform

Az EU felfüggeszti az Afganisztánnak nyújtott támogatás egy részét

Az Európai Unió hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti egy Afganisztánnak szánt 20 millió eurós támogatás kifizetését.

2012.11.12 19:20MTI

Vygaudas Usackas, az EU kabuli nagykövete közleményében kifejtette, hogy az igazságszolgáltatás reformjára szánt összeget amiatt függesztették fel, mert nem tapasztaltak előrehaladást ezen a területen. A segély annak a 60 millió eurós támogatásnak a része, amellyel az EU - az Omar Zahlival afgán pénzügyminiszterrel kötött megállapodás alapján - a hatékony kormányzás és a mindenki számára egyenlő elbánást biztosító igazságszolgáltatási rendszer kiépítéséhez kíván hozzájárulni.
 
"Az EU eltökélt Afganisztán támogatására, mindazonáltal hangsúlyozza, hogy a tokiói megállapodások szellemében ez a támogatás attól függ, hogy az afgán kormány betartja-e a reformok ütemét, amelyben megállapodtunk" - mutatott rá Vygaudas Uzackas. Arra a júliusi tokiói csúcstalálkozóra utalt, amelyen a hitelezők vállalták, hogy 2015-ig 16 milliárd dollárt nyújtanak Afganisztánnak, hogy az országot ne rázza meg, ha - mint jelenleg tervezik - 2014-ben a NATO erőit kivonják onnan. 

Kabulnak a támogatás fejében reformokat kell életbe léptetnie, többek között az emberi jogok tiszteletben tartása, a nők jogainak biztosítása és a korrupció elleni harc területén. Az afgán költségvetés nagy részét külföldi segélyekből finanszírozzák. Kabulban attól tartanak, hogy a katonai kivonás után kiszáradnak ezek a források, ami kedvezőtlenül hatna az ország jövőjére. Az EU tízéves együttműködési megállapodásról tárgyal Kabullal, a megbeszélésesek harmadik szakaszát a héten tartják Brüsszelben - emlékeztetett a nagykövet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.