Hasonlóképpen vélekednek

Hollande: Párizs segít Libanonnak helyreállítani a stabilitást

Francois Hollande francia elnök segítséget ígért vasárnap Libanonnak az ország stabilitásának helyreállításához, majd a háromórás bejrúti látogatás után továbbutazott Szaúd-Arábiába, ahol főleg a szíriai helyzetről és az iráni atomprogramról tárgyal.

2012.11.04 17:45MTI

Párizs és Rijád hasonlóképpen vélekedik mindkét ügyben. Belpolitikai válságba sodorta Libanont, hogy két héttel ezelőtt pokolgépes merényletben meggyilkolták Viszam al-Haszan tábornokot, a belbiztonsági erők hírszerzési főnökét, aki a szíriai rezsimmel szemben felsorakozó libanoni ellenzékhez állt közel. Kiújultak az összecsapások a Szíria-barát és a Szíria-ellenes fegyveres csoportok között. Sokan Bassár el-Aszad rezsimjét teszik felelőssé a merényletért. 

A belpolitikai válságot tetézi, hogy több mint 100 ezer ember menekült el Szíriából Libanonba az Aszad vezette hatalom és a felkelők harcai elől. Hollande segítséget ajánlott fel a Haszan tábornok elleni merénylet kivizsgálásában, mert - mint mondta - "a libanoniak és a világ is ezt akarja". A tettesek nem menekülhetnek el az igazságszolgáltatás elől - tette hozzá. Ezenkívül hazája és az Európai Unió nevében is segítséget ajánlott fel a szíriai menekültek ellátásában. 

"Elköteleztük magunkat arra, hogy garantáljuk Libanon biztonságát, stabilitását és egységét" - mondta az államfő újságíróknak, miután tárgyalt Michel Szulejman elnökkel A francia elnök magas rangú küldöttség élén - amelynek tagja Laurent Fabius külügyminiszter is - a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddába érkezett vasárnap Bejrútból. Szaúdi látogatásával kapcsolatban egy meg nem nevezett francia miniszter azt mondta, hogy az elnök szeretné jobbítani az elődje, Nicolas Sarkozy hivatali ideje alatt megromlott kapcsolatokat. 

Hollande a repülőgépen úgy nyilatkozott, hogy főleg politikai témákról fog tárgyalni, a többi között Abdallah bin Abdel-Aziz királlyal. "Franciaország a legaktívabb Szíria, Libanon és a közel-keleti megbékélés ügyében" - jelentette ki Hollande. Franciaország rijádi nagykövete a látogatás alkalmából az egyik szaúdi lapban cikket jelentetett meg, amely szerint Párizs az eddigieknél is szigorúbb szankciókat akar Iránnal szemben gyanús atomprogramja miatt, illetve Aszad szíriai elnök lemondását sürgeti. A nagykövet megállapította: Rijádnak hasonló az álláspontja a két ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.