"Fényképezz le egy rendőrt!"

A Facebookon bírálják a slendrián rendőrséget a bolgárok

A hanyag rendfenntartásba belefáradt bolgárok a Facebook közösségi oldalon tesznek közzé szabálysértést elkövető vagy kötelességet mulasztó rendőrökről készült fotókat.

2012.11.01 21:00MTI

 A "Fényképezz le egy rendőrt!" nevű csoport képein tiltott helyen - például mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen vagy gyalogátkelőn - várakozó rendőrautók láthatók. Egy másik képen egyenruhás rendőr tart a kezében nyitott sörösüveget egy járőrautó kormányánál ülve.
   
Az oldal számos bolgárnak az igazságszolgáltatással kapcsolatos elégedetlenségét tükrözi. Az országban az európai uniós csatlakozás után bő öt évvel is súlyos probléma a korrupció és a szervezett bűnözés.
   
A héten létrehozott csoportnak máris 6500 követője van, közöttük több ismert helyi politikus, újságíró és üzletember. A csoportot azután hozták létre, hogy a várnai Bojan Makszimov feltett az oldalára egy fényképet, amelyen három rendőr jól láthatóan szundikál egy járőrkocsiban.
   
Az eset után kihallgatta a rendőrség Makszimovot, aki ezt követően zaklatásra panaszkodott. A férfit szabálysértésért megbírságolták, mert nem volt nála személyi igazolvány, amikor kivitte a szemetet.
   
A múlt héten Kalinka Pencseva rendőrségi szóvivő a bTV helyi televíziós csatornán "hülye bugrisnak" nevezte Makszimovot, "aki unalmában szórakozik". Pencsevát azóta menesztették, de a Facebookon egyre szaporodnak a felvételek.
   
A belügyminisztérium közölte: tudomása van az oldalról, és a felvételek nagy része régi.
   
A tárca felügyeleti szerve értesült a csoport létrehozásáról, ellenőrzi a fotókat és a közzétett kommenteket - mondta egy szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.