"Rehabilitációs" központokból

900 fogvatartott prostituáltat engednek szabadon Vietnámban

Vietnámban jövőre szabadon engednek csaknem 900 prostituáltat azokból a "rehabilitációs" központokból, amelyeket számukra és a kábítószer-élvezők számára tartanak fent.

2012.10.11 12:55MTI

A kommunista vezetés már több éve fenntart ilyen központokat a "társadalmat sújtó csapások" felszámolására, pedig számos nemzetközi szervezet követeli, hogy zárják be ezeket. Egy nemrég elfogadott és jövő júliusban életbe lépő törvény értelmében a szexmunkásokat szabadon bocsátják - jelentette a Thanh Nien című napilap.
 
"Ez egy jelentős irányváltás a prostitúció elleni küzdelemben, de nem jelenti azt, hogy törvényessé tennénk az üzletszerű kéjelgést" - jelentette ki Le Duc Hien, a társadalmi problémák megelőzésére létrehozott hivatal igazgatóhelyettese az újságnak nyilatkozva. Idén július óta a prostitúcióért őrizetbe vetteket már nem zárják rehabilitációs központba, de pénzbüntetést kell fizetniük, amelynek maximuma 240 dollárnak megfelelő - mondta az igazgató-helyettes.
 
A kábítószereseket azonban továbbra is drog-rehabilitációs intézetbe szállítják. A Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet egy tavalyi jelentésében azt állította, hogy Vietnámban a drogfüggőkkel kényszermunkát végeztetnek, kegyetlenkednek, és nem részesülnek szakszerű kezelésben. A hanoi hatalom viszont avval vádolta akkor a bírálóit, hogy elferdítik a valóságot, s azt állította: a hatóságok humánus módszerekkel segítik a kábítószerről való leszokást, és a függők visszailleszkedését a társadalomba. 

A kommunista ázsiai országban tilos a prostitúció, ennek ellenére magas a prostituáltak száma. Hivatalosan 30 ezer, ami azonban valószínűleg elmarad a valóságos számtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.