Azeri kiadatás

Azeri tisztviselő: az elnök személyes közbenjárása vezetett a kiadatáshoz

Ilham Aliyev elnök személyes közbenjárása miatt vált lehetővé, hogy Magyarország kiadja Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot.

2012.09.01 20:00MTI

Alasgarov elmondta: a kiadatás az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as európai egyezmény alapján ment végbe. Az egyezményben foglaltakkal összhangban az azeri fél kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal, és intenzív tárgyalásokat folytattak Safarov hazaszállításáról.

Safarovot pénteken adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak. A férfit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Budapesten örmény katonatársa meggyilkolásáért. Kiadatását követően elnöki kegyelemben részesült. Az eset miatt Örményország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Alasgarov azt hangoztatta, hogy a gyilkossági ügy a kezdetektől fogva átpolitizált volt, "az örmény lobbi súlyosan akadályozta" a kiadatást.

Elmondása szerint a kérdés kezelése azeri részről Aliyev azeri elnök személyes felügyelete alatt áll, aki "magas szintű tárgyalásokat" folytatott, illetve irányította a "szükséges lépéseket". "A katona anyaföldre való hazatérése az államfő politikai elkötelezettségének és befolyásának köszönhető" - közölte.

A tisztviselő emellett arra panaszkodott, hogy Safarov ügyvédei szerint a magyar hatóságok eljárási szabálytalanságokat vétettek az ügyben. Állítása szerint az azeri katonától azt követelték, hogy oroszul tegyen tanúvallomást, első kihallgatásakor nem volt jelen ügyvédje, a vádiratot pedig török nyelven adták át neki.

Az elnöki kegyelmet illetően azt mondta Alasgarov, hogy az említett európai egyezmény alapján, illetve alkotmánya értelmében ehhez joga volt Azerbajdzsánnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.