Egy áldozat hozzátartozói

Breivik-ügy: feljelentették a norvég rendőrséget a késlekedés miatt

Panaszt tettek a norvég rendőrség ellen az Anders Behring Breivik által meggyilkolt 77 áldozat egyikének hozzátartozói, amiért lassan reagált az Utoya-szigeti mészárlásra - közölte szerdán a rendőrség felügyeleti szerve.

2012.08.29 17:49MTI

"Panaszt kaptunk az egyik áldozat családjától. A családtagok kifogásolják a módot, ahogyan a rendőrség eleget tett a feladatának Utoya szigetén 2011. július 22-én - közölte Paal Henrich Berle, a Spesialenhet for politisaker (Különleges Rendőri Egység) munkatársa.

A feljelentő tudni szeretné, hogy a rendőrség érkezhetett volna-e korábban a mészárlás helyszínére, és így megmenthetett volna-e emberéleteket.

2011. július 22-én Breivik 69 embert, többségükben kamaszkorúakat ölt meg, amikor egy és negyed órán lövöldözött a munkáspárt utoyai ifjúsági táborában. Ezt megelőzően pokolgépet helyezett el a kormány oslói székháza közelében.

Egy független bizottság jelentése szerint Breiviket ezen a napon meg lehetett volna állítani, amivel emberéleteket lehetett volna megmenteni. A biztonsági erők számos működési zavarára rámutató jelentés miatt néhány nappal később lemondott a rendőrfőnök.

A "rendőrség rendőrsége" a panasz nyomán még nem döntött az esetleges vizsgálat megindításáról - közölte Paal Henrich Berle.

Jens Stoltenberg miniszterelnök, akit szintén bíráltak amiatt, hogy az ország nem volt felkészülve a támadásokra, kedden a parlamentben kért bocsánatot a hatóságok által elkövetett tévedésekért.

A 33 éves Breiviket múlt pénteken a kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 évi börtönre ítélték, a büntetés korlátozás nélkül meghosszabbítható, ha az elítéltet továbbra is veszélyesnek nyilvánítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.