Hakkáni-hálózat

Megölték a pastu terrorszervezet műveleti főnökét

Megölték egy befolyásos afganisztáni felkelőcsoport, a Hakkáni-hálózat műveleti főnökét, az alapító afganisztáni pastu terroristavezér, Dzsaláluddin Hakkáni fiát - közölte vasárnap az afgán hírszerzés.

2012.08.27 07:59MTI

A tájékoztatás szerint Badruddin Hakkáni amerikai pilóta nélküli repülőgépről végrehajtott rakétatámadásban vesztette életét Pakisztánban.

A Hakkáni-féle csoporttal szövetséges tálibok tagadták, hogy a hálózat "agya", a számos kabuli merényletet kitervelő Badruddin meghalt volna.

Amerikai pilóta nélküli repülőgépről kilőtt rakéták 18 feltételezett iszlamista lázadóval végeztek pénteken Pakisztán északnyugati részén, törzsi területen, Észak-Vazirisztánban, nem messze az afgán határtól. Állítólag a 18 halott egyike Badruddin - derült ki a légicsapás után elfogott üzenetváltásokból.

Ha valóban a Hakkáni-hálózat alapítójának a fiával végeztek, az azt jelentené, hogy sikerült súlyos csapást mérni az afganisztáni iszlamista ellenállásra. Amerikai hírszerzési értesülések szerint Dzsaláluddin Hakkáni 2005-ben átengedte a tényleges irányítást két fiának, Badruddinnak és Sziradzsuddinnak.

A csempészettel, emberrablással, zsarolással is foglalkozó Hakkáni-féle csoport szoros szövetségese a táliboknak, és hírek szerint kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.