Az ország lakossága fog választani

Klaus aláírta az államfő megválasztásáról szóló törvényt

Václav Klaus cseh köztársasági elnök szerdán aláírta a közvetlen államfőválasztást bevezető alkotmánytörvényt.

2012.08.01 12:00MTI

Az új jogszabály alapján Klaus utódját 2013 elején a parlament két háza helyett már az ország lakossága fogja megválasztani. Az alkotmánytörvényt még februárban fogadta el a parlament, de Klaus, aki nyíltan "végzetes hibának" minősítette a közvetlen elnökválasztás bevezetését, nem sietett a jogszabály aláírásával. Az új cseh államfő megválasztására 2013. január eleje és február eleje között kerül sor, a pontos dátumokat a szenátus elnöke határozza meg. A választás kétfordulós lesz, hasonlóan a szenátusi választásokhoz. 

Az a jelölt, aki már az első körben megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, államfő lesz. A második körbe jutott két jelölt közül pedig az nyer, aki egyszerű többséget szerez. Államfőjelölt állításához minden cseh állampolgárnak joga van. Ennek feltétele egy petíció legalább 50 ezer támogatóval. Ugyanakkor saját jelöltet állíthat legkevesebb 20 képviselő vagy legalább tíz szenátor is. A parlament azt is meghatározta, hogy az elnökválasztási kampányra minden jelölt legfeljebb 50 millió koronát fordíthat, 40 milliót az első körben, tízmilliót a másodikban (1 korona=11 forint). 

A külföldön élő cseh állampolgárok a diplomáciai képviseleteken szavazhatnak. A belügyminisztérium becslése szerint a közvetlen elnökválasztás mintegy 655 millió koronájába fog kerülni az államnak. Csehországban ezzel több mint két évtizedes vita ért véget. A közvetlen államfőválasztás bevezetése még a kilencvenes évek első felében, az önálló Cseh Köztársaság megalakulásakor (1993) felmerült. A későbbi években öt esetben konkrét javaslatot is beterjesztettek a parlament elé, de kellő politikai akarat híján a kezdeményezés mindig elbukott. 

Cseh elemzők véleménye szerint a parlamenti államfőválasztás ugyanis a pártok számára jóval nagyobb kulisszák mögötti egyezkedési teret biztosít, mint a közvetlen elnökválasztás. Az Európai Unió 20 köztársasága közül Csehország lett a 13. ország, amelyben a lakosság közvetlenül választja meg az elnököt. Az unió további hét állama monarchia. Az önálló Cseh Köztársaság megalakulása óta ez a legnagyobb alkotmányos változás a cseh jogrendszerben. Václav Klaus jelenlegi köztársasági elnök második mandátuma 2013. március 7-én jár le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.