Csak később voksolhatnak

Határozatlan időre elhalaszthatják a pakisztáni választásokat

A pakisztáni központi választási bizottság azt javasolja az iszlámábádi kormánynak, hogy meghatározatlan időre halassza el az eredetileg január 8-ára kitűzött parlamenti választásokat - közölte hétfőn Kanvar Dilsad, a bizottság titkára újságírókkal.

2007.12.31 12:33MTI

A tisztségviselő szerint a halasztásra a Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolását követő zavargások miatt van szükség. Az esetleges halasztásról a döntést kedden jelentik be, a bizottság azonban ajánlását már megküldte a kormánynak - tette hozzá.

Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő pedig közölte, hogy a választásokat minden bizonnyal legalább négy héttel elhalasztják a Bhutto életét kioltó merénylet és az azt követő zavargások miatt. Egy szintén névtelenül nyilatkozó kollégája pedig hozzátette: a randalírozók több mint 40 választási irodát megrongáltak az egyik tartományban.

A meggyilkolt ellenzéki vezető pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) e bejelentésekre reagálva azonnal közölte, hogy elutasít minden halasztást, mert az csak ellenfeleinek használna.

A PPP valószínűleg azért nem akar halasztást, mert a párt úgy véli, hogy növelte népszerűségét vezetőjének megölése és az az általánosan elterjedt vád, hogy Pervez Musarraf államfő politikai szövetségesei állnak a merénylet mögött. Bhutto családja azonban, amelynek tagjai vasárnap átvették a párt vezetését (a politikus asszony fia lett a pártelnök, özvegye pedig a társelnök), úgy nyilatkozott: egy "ésszerű" időtartamú halasztást elképzelhetőnek tart.

A Navaz Sarif vezette második legnagyobb ellenzéki párt bejelentette, hogy elfogad egy rövid idejű halasztást.

Nyugati kormányok szintén azt szeretnék, ha a választások nem szenvednének nagyobb halasztást, mert a voksolásban a pakisztáni demokrácia helyreállításának és a Pakisztánban menedéket találó terroristák elleni sikeres harc egyetlen esélyét látják.

Nicolas Sarkozy francia elnök kérésére kedden Pakisztánba utazik Bernard Kouchner külügyminiszter, hogy Franciaország "együttérzéséről biztosítsa" az ázsiai országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.