Alkotmányba vésve

"Észak-Korea nukleáris hatalom"

Észak-Korea újonnan módosított alkotmányában először szerepel hivatalosan, írott formában az a kitétel, hogy az ország "nukleáris hatalom". Emiatt az eddiginél is nehezebbé válnak a nemzetközi közösség erőfeszítései, hogy meggyőzzék Phenjant atomprogramjának elhagyásáról.

2012.05.31 09:40MTI

A Naenara hivatalos észak-koreai honlapra hivatkozó tudósítás szerint a módosítást a népgyűlés április 13-i ülésszakára terjesztették be. Az alaptörvény új szövege Kim Dzsong Il "érdemeként" minősíti, hogy a tavaly decemberben elhunyt vezető a legfőbb döntéshozó szervnek, a Nemzetvédelmi Bizottságnak az elnökeként a korábbi években mind ideológiai, mind politikai szempontból "legyőzhetetlen", "atomfegyverrel rendelkező állammá, "megzabolázhatatlan" katonai hatalommá változtatta ezt az országot, megnyitva az utat a nemzet megerősödése és felvirágzása felé. 
   
Az AFP dél-koreai szakértők véleményét idézi, miszerint az előző, 2010-ben módosított alkotmány még nem tartalmazta az "atomfegyverrel rendelkező" kifejezést. A szakértő emlékeztet arra is, hogy jelenleg az alaptörvény által felmagasztalt Kim Dzsong Il fia, Kim Dzsong Un tölti be a Nemzetvédelmi Bizottság "örökös elnökének" tisztségét.
   
Szöuli szakértők szerint a módosítás alaposan megnehezíti az atomfegyverek kifejlesztésének megakadályozását szolgáló hathatalmi tárgyalásokat, mivel Phenjan bármikor hivatkozhat arra: azért nem mondhat le az atomfegyverről, mert az az alkotmányba ütközne.
   
A két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és Kína közötti tárgyalások 2008-ban holtpontra jutottak. Annak az évnek a szeptemberében Phenjan bejelentette, hogy előkészületet tesz a jongbjoni atomreaktor újbóli üzembe helyezésére, mert az Egyesült Államok nem vette le az országot arról a feketelistáról, amelyen a terrorizmust támogató országokat tartja nyilván. A következő esztendő áprilisában Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétát bocsátott fel, majd - miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a rakétaindítást - bejelentette, hogy kivonul az atomprogramja leszereléséről folytatott hatoldalú tárgyalásokról.
   
Észak-Korea ezek után folytatta rakétakísérleteit, vállalva az ellene érvényben lévő - az ENSZ BT által megszavazott - szankciók szigorítását. Ugyancsak 2009 őszén Észak-Korea bejelentette, hogy hajlandó visszatérni a hathatalmi tárgyalásokhoz, de előbb az Egyesült Államokkal akar egyeztetni. E tárgyalások felújításáról azonban csak tavaly júliusban kezdődtek meg a megbeszélések Phenjan és Washington között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.