Újabb ellenzéki tüntetőket állítottak elő Bakuban

Az önkényuralmi rendszer esete az Eurovíziós Dalfesztivállal

Mintegy harminc embert vett őrizetbe a rendőrség pénteken Bakuban, az Eurovíziós Dalfesztivál keltette nyilvánosságot kihasználó újabb tüntetésről.

2012.05.25 18:56MTI

A dalfesztivál döntője előtti este több tucatnyi ellenzéki gyűlt össze a Kaszpi-tenger parti rakparton, a város szívében, számos újságíró és megfigyelő - közöttük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői - jelenlétében.

A rendőrség mintegy harminc tüntetőt vett őrizetbe, miközben a többiek a "Szabadságot!" szót skandálták..

Anders Nielsen, a norvégiai Helsinki Bizottság munkatársa csodálkozását fejezte ki, hogy elfojtották a tüntetést. "Amit itt látunk, az egy önkényuralmi rendszer, amely mindent elnyom, ami ellenzékre hasonlít" - mondta.

A volt szovjet köztársaság, amely először szervez Eurovíziós Dalfesztivált, hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy kedvező képet alakítson ki magáról az eseményt követő 100 millió tévénéző előtt. A fővárosban rekordidő alatt emeltek új palotát a rendezvényhez.

A dalfesztiválra azonban árnyat vetett az ellenzékiek tucatjainak e heti őrizetbe vétele és a civil szervezetek azon vádja, miszerint az Ilham Aliyev által vaskézzel vezetett Azerbajdzsánban jogsértéseket követnek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.