Nem menekül

Életfogytiglant kapott a kínai "csempészkirály"

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték pénteken Kína egyik legkeresettebb bűnözőjét, a "csempészkirályként" elhíresült Laj Csang-hszinget (Lai Changxing), akit tavaly nyáron toloncoltak haza Kanadából - jelentette a kínai média.

2012.05.18 08:56MTI

A dél-kínai Hsziamen (Xiamen) város középfokú bírósága csempészés és vesztegetés bűntettében találta bűnösnek az 53 éves férfit, s élete végéig megfosztotta politikai jogaitól, valamint teljes vagyonának, illegális jövedelmének elkobzásáról döntött.

Az indoklás hangsúlyozza az elkövetett bűncselekmények súlyosságát, illetve azt, hogy azokban "hatalmas mennyiségű pénz" forgott. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Laj által irányított bűnszövetségben elkövetett tettekért, a csempészhálózat működtetéséért egyértelműen felelősség terheli.

Laj 1991-ben látott hozzá hálózatának kiépítéséhez, vállalatokat, bázisokat hozott létre; ebben az évben költözött Hongkongba.

1995 decembere és 1999 között a bűnszövetkezet cigarettákat, autókat, finomított olajat, vegyszereket, étolajat, textíliákat és egyéb árucikkeket csempészett csaknem 27.400 milliárd jüan (ezermilliárd forint) értékben, s elmulasztotta 14 milliárd jüan (522 milliárd forint) vám megfizetését.

Az ügyletek lebonyolításához Laj és társai 1991 és 1999 között összesen 64 kormányzati tisztviselőt fizettek le - állapította meg a bíróság. Erre több mint 39 millió jüant (1,4 milliárd forint) költöttek.

Laj működési területe elsősorban a dél-kínai Fucsien (Fujian) tartomány tengerparti városa, Hsziamen volt. 1994-ben itt alapította meg a Yuanhua csoportot is, amely a térségben komoly befolyásra tett szert.

Korábbi híradásokból úgy tudni, hogy az ügyhöz kapcsolódó hatósági eljárások nyomán több mint 600 ember ellen indítottak eljárást, köztük vámhivatali, rendőrségi és kormányzati tisztségviselők ellen.

A hatóságok már az 1990-es években megkezdték a nyomozást, de a férfi 1999-ben turistavízummal Kanadába távozott, és ott menedéket kért. Így lett Kanada egyik leghosszabb ideig tartó kiadatási ügyének főszereplője. A kínai-kanadai diplomáciának az utóbbi évtizedben folyamatosan témája volt Laj kiadatása.

A férfi Kanadában arra hivatkozott, hogy politikai üldözött, de a politikai menekült státust nem kapta meg. Vancouverben telepedett le, 2009-ben munkavállalási engedélyt kapott. Ottawában a szövetségi bíróság végül 2011 júliusában jóváhagyta a kiadatását, illetve hazatoloncolását.

Peking üdvözölte a döntést, és sajtójelentésekből arra lehetett következtetni, hogy Kanada ígéretet kapott: Lajt nem végzik ki, ügyében méltányos bírósági tárgyaláson hoznak ítéletet, s ügyvéd képviselheti.

Bírósági tárgyalása, meghallgatása április 6-22 között zajlott, a híradások szerint védője és családtagjainak jelenlétében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.