Komoly befolyása volt

Megkezdődött a "csempészkirály" pere Kínában

Kínában megkezdődött az ország egykor legkeresettebb bűnözőjének, egy dél-kínai csempészhálózat hírhedt fejének, Laj Csang-hszingnek (Lai Changxing) a bírósági tárgyalása - jelentette a kínai média pénteken.

2012.04.06 14:56MTI

A Kanadából 12 év után tavaly nyáron kiadott 53 éves férfi ellen a fő vád szervezett csempészés és vesztegetés. Az ügyészek szerint a Laj által működtetett kiterjedt hálózat 1996 és 1999 között a cigarettától kezdve, az étolajon, vegyszereken és benzinen keresztül az autókig és más gépi berendezésekig nagy mennyiségben csempészett különböző árukat.

A férfi a vád szerint kormányzati hivatalnokok tucatjait vásárolta meg, s utasítására ugyanezt tették a társai is. A vesztegetésre fordított összegeket egyelőre nem közölték, a bírósági közlemény csak annyit jegyez meg, hogy "számottevő".

Laj működési területe elsősorban a dél-kínai Fucsien (Fujian) tartomány tengerparti városa, Hsziamen volt. 1991-ben költözött Hongkongba, majd 1994-ben Hsziamenben megalapította a Yuanhua csoportot, amely a térségben komoly befolyásra tett szert.

A cég a gyors ütemben fejlesztett város ingatlanügyeinek meghatározó szereplőjévé vált, tulajdonosa volt például a 88 emeletes Yuanhua toronynak és a Yuanhua Nemzetközi Központnak. Laj állítólag egy 10 milliárd dolláros üzleti láncolat szellemi atyja volt. Úgy tudni, az általa irányított hálózat a helyi különleges gazdasági övezetben tengeri olaszállítók teljes rakományát csempészte az országba, más feltételezések szerint fegyvercsempészetben is érintett volt.

Korábbi kapcsolódó hatósági eljárások nyomán több mint 600 embert érintően indítottak eljárást, köztük vámhivatali, rendőrségi és kormányzati tisztségviselők ellen.

Laj ellen a nyomozás az 1990-es években ugyancsak megindult, ám a férfi 1999-ben turista vízummal Kanadába távozott, és ott kért menedéket. Így lett Kanada egyik leghosszabb ideig tartó kiadatási ügyének főszereplője. A kínai-kanadai diplomáciának az utóbbi évtizedben folyamatosan témája volt az ügy.

Lajt 2002-ben megfosztották hongkongi állandó tartózkodási engedélyétől és útlevelétől. A férfi Kanadában arra hivatkozott, hogy politikai üldözött, de a politikai menekült státust nem kapta meg. Vancouverben telepedett le, és 2009-ben munkavállalási engedélyt kapott. Ottawában a szövetségi bíróság végül tavaly júliusban jóváhagyta a kiadatását, illetve hazatoloncolását.

Peking természetesen üdvözölte a döntést, és közölte, amit korábban is gyakran hangoztatott, hogy Laj kínai bíróság előtt fog felelni tetteiért. Korábbi híradások arról számoltak be, hogy kanadai tisztségviselőknek Pekingben ígéretet tettek: Lajt nem végzik ki, ügyében méltányos bírósági tárgyaláson hoznak ítéletet, s ügyvéd képviselheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.