Az összeesküvés vádjával a venezuelai televízió ál

Keresztrejtvény: gyilkos szó metszi Chávez elnök bátyjának nevét

A venezuelai elnökválasztás legfrissebb szürreális fordulataként azzal vádolták meg egy keresztrejtvény készítőjét, hogy kódolt felhívást tett közzé az államfő bátyjának, Adán Cháveznek a megölésére.

2012.05.13 08:13MTI

Az állami televízióban Miguel Pérez Pirela műsorvezető beszélt arról szerdán, hogy egy keresztrejtvényben az "asesinen", azaz "megölik" szó metszi Hugo Chávez elnök bátyjának keresztnevét, az Adánt. Ráadásul a két szó felett közvetlenül a széllökést és golyózáport egyaránt jelentő "ráfagas" szó a megfejtés. Pérez arra hivatkozott, hogy "ilyen típusú üzeneteket használtak a második világháborúban".

Állításait már nemcsak az ellenzék, de még a kormány több támogatója is nevetségesnek tartja. Mindazonáltal már másnap megjelent a titkosszolgálat hat ügynöke annál a lapnál, az Últimas Noticias című újságnál, amelynek hasábjain megjelent a keresztrejtvény, s élénken érdeklődött készítője iránt.

Mint kiderült, a szerző egy angoltanár. Neptalí Segovia már 17 éve készít keresztrejtvényeket az Últimas Noticias számára, s a hírek hallatán önként ment el vallomást tenni az ügyészségre. Segovia teljes képtelenségnek nevezte a vádat, s leszögezte, hogy nincs rejtegetnivalója.

Az állami televízióban más programokban is elhangzottak Pérez "aggodalmai", de még a kormány egyes támogatói is megkérdőjelezték ezt az összeesküvés elméletet.

Néstor Francia, kormánypárti költő és író a Chávezt támogató aporrea.org című honlapon bíráló hangvételű írásában rámutatott, hogy az állítólagos rejtett üzenetről szóló kijelentés aláássa hitelességüket a jobboldal konspirációs tervet illetően. "Miféle olcsó kémfilmből szedték azt, hogy keresztrejtvényben rendelhető meg gyilkosság?" - tette fel a kérdést Francia.

José Vicente Carrasquero, a Simón Bolívar nevét viselő egyetem politikatudományokkal foglalkozó tanára szombaton kijelentette, hogy a kormány azért hangoztat ehhez hasonló általános vádakat az ellenzékkel szemben, mert így akarja elkerülni, hogy a választási kampányban olyan kényes kérdésekről kelljen beszélni, mint a burjánzó erőszak vagy a 24 százalékos infláció.

Venezuelában októberben tartanak elnökválasztást. Chávezzel szemben a ellenzék Henrique Capriles személyében egységes jelöltet indít. Chávez többször is beszélt arról, hogy ellenfelei erőszakos eseményeket provokálhatnak, vagy destabilizálhatják az országot, ha vereséget szenvednek a választáson. Az elnök, aki 2002-ben átvészelt egy államcsínyt, 13 éves hatalma alatt többször állította, hogy ellenfelei bukását vagy megölését akarják elérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.