Harcostársai kezdeményezték

Emléktáblát avattak Mussolini kivégzésének helyszínén

Harcostársai kezdeményezésére emléktáblát avattak azon a helyen, a Comói-tó partján, ahol olasz partizánok 1945-ben kivégezték Benito Mussolinit.

2012.04.30 19:15MTI

A diktátort és szeretőjét, Clara Petaccit a svájci határ közelében, Dongo faluban fogták el, majd egy közeli településen, Giulino de Mezzegrában végezték ki 1945. április 28-án. Holttestüket Milánóba vitték, és a Piazzale Loretón kiakasztották.
   
Az emléktáblát annak a háznak a falára erősítették, amelyben a Duce utoljára meghúzta magát, mielőtt Svájcba menekült volna Petaccival. Mintegy kétszáz újfasiszta vett részt a vasárnapi emléktábla-avatón, amelyet az Olasz Szociális Köztársaság Harcosainak Nemzeti Uniója kezdeményezett. Jelen volt az ünnepségen a falu polgármestere, és a táblát megáldotta egy pap. A tábla helyén korábban egy fekete kereszt volt, amelynek felirata szintén jelezte, hogy a ház a fasiszta államférfi menedékéül szolgált, és hogy ott ölték meg. A keresztnél korábban is rendeztek megemlékezést Mussolini hívei.
   
Az olasz partizánszövetség (ANPI) elítélte az emléktábla-avatást. "Szomorúan állapítjuk meg: annak dacára, hogy Olaszországnak antifasiszta alkotmánya van, még mindig vannak olyanok, akik segítik a fasisztákat ilyen demonstrációk megrendezésében" - áll az ANPI közleményében.
   
A szélsőjobboldali csoportokban Mussolini iránt élő nosztalgia személyi kultuszt vont köré, és minden évben több ezer híve látogat el szülőfalujába, Predappióba, ahol maradványait 1957-ben eltemették. Első nyughelye egy jelöletlen sír volt, amelyből egy jobboldali újságíró, Domenico Leccisi 1946-ban ellopta a holttestet, és elrejtette. Pár hónappal később a hatóságok megtalálták a földi maradványokat. A meggyőződéses fasiszta Leccisi több mint tízéves kampányának eredményeként végül 1957-ben temették el újra Mussolinit Predappióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.