A skandinávok kevésbé

A Fülöp-szigetekiek a legvallásosabbak a világon

A Fülöp-szigetekiek a legvallásosabbak a világon, szemben a skandinávokkal vagy az egykori keleti tömb országaival: ez derül ki egy szerdán közzétett amerikai tanulmányból, amely szerint minél idősebb az ember, annál inkább hisz Istenben.

2012.04.18 09:50MTI

A leginkább vallásos országok többsége katolikus, ilyenek főként a fejlődő országok. A leginkább vallásos országok közé tartozik még az Egyesült Államok, Izrael és Ciprus - áll a chicagói egyetem (NORC) által 1991-ben, 1998-ban és 2008-ban 30 országban készített, Beliefs about God across Time and Countries (Istenhit koronként és országonként) című felmérésben.

A Fülöp-szigetekiek mintegy 94 százaléka "mindig" hívő volt, őket követik a chileiek (88 százalék) és az amerikaiak (81 százalék), míg a volt NDK területén élő németek (13 százalék) és a csehek (20 százalék) körében alacsony a vallásosak aránya.

A tanulmány szerint a leginkább ateisták Skandinávia és az egykori keleti tömb országai (kivéve Lengyelországot). A volt Kelet-Németország területén élő németek körében a legmagasabb (59 százalék) azoknak az ateistáknak az aránya, akik sosem hittek Istenben. Magyarországon a 2008-as adatok szerint 23,1 százalék sohasem hitt Istenben, míg 39,0 százalék vallotta magát mindig is hívőnek a tanulmány szerint.

Az istenhit szinte mindenütt csökkenőben van, kivéve Oroszországot, Szlovéniát és Izraelt.

A legidősebb korosztály képviselői között a legerősebb a vallásosság. A 68 évesek és annál idősebbek körében átlagosan 43 százalék bizonyos Isten létezésében, míg a 27 évesek vagy annál fiatalabbak között mindössze 23 százalék.

"A legnagyobb növekedés az 58 évesek vagy annál idősebbek körében tapasztalható, ami arra enged következtetni, hogy a vallásosság a halál közeledtével növekszik" - mondta Tom W. Smith, a jelentés szerzője.

Az Egyesült Államokban a fiatalok 54 százaléka bizonyos Isten létezésében, míg a legidősebbek között ez az arány 66 százalék. Magyarországon a 28 év alattiak 15,9 százaléka és a 68 év felettiek 40,4 százaléka bizonyos Isten létezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.