A hadsereg nagyobb része hazamegy

Afganisztán tudni szeretné, hány amerikai katona marad

Aimal Faizi, az afgán elnök fő szóvivője közölte: Afganisztán szeretné, ha az Egyesült Államok világosan közölné, milyen katonai jelenlétet akar Afganisztánban azután, hogy harcoló katonáinak zöme 2014 végére elhagyja az országot.

2012.03.31 11:42MTI

Kabulban azt is tudni akarják, mit kapnak az ország biztonságáért viselt felelősséget átvevő afgán fegyveres erők az Egyesült Államoktól.
   
"Ezek a kérdések foglalkoztatnak bennünket. Tudni akarjuk, hány támaszpont marad, mennyi katona, és mi lesz a feladatuk. Továbbá azt is, mit kapunk az Egyesült Államoktól biztonsági erőink számára" - fogalmazott a Reutersnek nyilatkozó szóvivő.
   
A hosszú távú együttműködésről szóló Stratégiai Partnerségi Megállapodásról folyó tárgyalásokon az egyik legvitatottabb kérdés az, hogy az Egyesült Államok fenn akar tartani bizonyos korlátozott katonai jelenlétet Afganisztánban 2014 után is, nehogy az Al-Kaida és más szélsőséges szervezetek újból menedéket találjanak ott.
   
Oroszország, Kína és Pakisztán idegenkedik a meghatározatlan időre szóló amerikai katonai jelenléttől, Irán pedig határozottan ellenzi a tervet. Távolságtartóan nyilatkozott róla egy magas rangú afgán vezető is. "Végül is mi vagyunk felelősek a biztonságunkért. Afelé tartunk, hogy teljesen a miénk legyen az ellenőrzés. Ha lesz külföldi katonai jelenlét, azt világosan meg kell határozni egy biztonsági dokumentumban" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.