Egyre több a Delfin a zsidó államban

Megállapodtak: megy a német akciós tengeralattjáró Izraelnek

A német és az izraeli védelmi miniszter megállapodott: újabb német tengeralattjárót vásárolhat Izrael kedvezményes áron.

2012.03.20 18:35MTI

A Delfin osztályú hajó árából a berlini vezetés 135 millió eurót vállal át az államháztartás terhére, ez a költségek nagyjából egyharmadát jelenti - közölte Thomas de Maiziére német védelmi miniszter Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel folytatott megbeszéléseit követően. A német kormány kitart az Izraellel kötött korábbi megállapodás mellett és továbbra is helyesnek tartja azt - hangsúlyozta a miniszter.
   
Tavaly ősszel a német sajtó arról írt, hogy Berlin a tengeralattjáró értékesítésére vonatkozó megegyezés felmondását fontolgatja az Izrael által megszállt területeken követett telepépítési politika miatt.
   
Szakértők szerint a Delfin tengeralattjárókat el lehet látni atomrobbanófejjel felszerelt, közepes hatótávolságú rakétákkal is.
   
Izrael a kilencvenes évek vége óta szerez be Delfin tengeralattjárókat Németországtól, eddig három ilyen búvárhajóhoz jutott hozzá. Az első kettő vételárát a német állam teljes egészében átvállalta, a harmadik megvásárlásához pedig 50 százalékos támogatást nyújtott. Két további Delfin tengeralattjáróról is van megállapodás, ezeket a ThyssenKrupp egy leányvállalatának kieli üzemében építik, a munkálatok a befejezéshez közelednek.
   
A sorrendben hatodik tengeralattjáró értékesítéséről szerdán írják alá a szerződést Németország és Izrael képviselői.
   
A Der Spiegel című hírmagazin tavaly nyáron arról cikkezett, hogy a szerkesztőséghez eljutott a tel-avivi amerikai nagykövetség egy diplomáciai távirata, amely szerint az Izraelnek nyújtott tengeralattjáró-vásárlási támogatás a náci korszak rémtetteinek jóvátételét célzó programok közé tartozik.
   
A keddi megbeszélés másik fő témája az iráni atomprogram volt, amellyel kapcsolatban világszerte él az aggodalom, hogy az izraeli légierő a közeljövőben támadást intézhet iráni célpontok ellen. Ehud Barak ezzel összefüggésben az eszmecserét követő közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden lehetőséget fenn kell tartani. Thomas de Maiziére azt hangoztatta, hogy a jelenlegi helyzetben a "szigorú szankció és kemény tárgyalás" módszerét kell követni, a fegyveres erő esetleges alkalmazása pedig beláthatatlan kockázatokat rejtene Izrael és a közel-keleti térség, valamint más régiók számára is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.