Kuvaitba szállították

16 afgán gyereket és nőt mészárolt le az agysérült amerikai katona

Felháborodással fogadták afgán parlamenti képviselők, hogy az amerikai hadsereg Kuvaitba szállította azt az amerikai katonát, aki négy napja Kandahár tartományban lemészárolt 16 civilt, zömmel nőket és gyerekeket.

2012.03.15 11:34MTI

Névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek közölték, hogy a katonát szerda este szállították Kuvaitba, de szerintük ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem Afganisztánban fognak felette ítélkezni. Afgán politikusok mindenestre felháborodással fogadták ezt.

"Az áldozatok családjai, a kandaháriak és az afgánok követelése volt az, hogy nyilvánosan ítélkezzenek felette Afganisztánban" - mondta a vérengzés körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság egyik tagja.

Egy másik kandahári képviselő pedig azt követelte, hogy az elszállítás miatt Hamid Karzai államfő utasítsa el a stratégiai partnerségi megállapodás aláírását az Egyesült Államokkal.

Curtis Scaparotti, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnokhelyettese közölte, hogy az Egyesült Államok előre tájékoztatta a kabuli vezetőket a katona elszállításáról, s ezt megértéssel fogadták.

Scaparotti szerint Kuvaitban a gyanúsítottat előzetes letartóztatásban tudják tartani, biztosítva számára a jogi képviseletet, illetve a megfelelő törvényszéki eljárásokat. A Pentagon szerint az amerikai hadseregnek nincsenek Afganisztánban olyan börtönei, ahol mindezt biztosítani tudnák. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter nem zárta ki korábban, hogy halálra ítélik a lövöldöző amerikai törzsőrmestert.

Az ámokfutóról annyi szivárgott ki, hogy egy, a negyvenes éveinek derekán járó mesterlövész, aki Irakban 2010-ben traumatikus agysérülést szenvedett egy gépkocsibalesetben, de később alkalmasnak találták a szolgálatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.