Messzebb, mint tegnap

A szerb elnök nem derűlátó az EU-tagjelölti státust illetően

Boris Tadic szerb elnök szerdán nem túl derűlátóan nyilatkozott Szerbia EU-tagjelölti státusának elnyerését illetően, de mint hangsúlyozta, az utolsó pillanatig küzdeni fog érte.

2012.02.22 19:01MTI

Az újságíróknak nyilatkozó államfő a Brüsszelben zajló szerb-koszovói konzultáción kialakult helyzettel indokolta a derűlátás hiányát. Mint mondta, a megbeszéléseken most méginkább távolabb állnak a megegyezéstől, mint egy nappal korábban. Pristina Koszovó regionális tárgyalásokon való képviselete kérdésében Tadic szerint olyan álláspontra helyezkedett, amely elfogadhatatlanabb, mint a korábbi.

A szerb elnök felfoghatatlannak nevezte azt, hogy az EU-bővítés kérdése Koszovótól függjön, amely nem tagja az EU-nak, s - mint fogalmazott - nem is állam klasszikus nemzetközi politikai értelemben.

Megfigyelők ezzel kapcsolatban emlékeztetnek rá, hogy Brüsszel a Koszovóhoz fűződő viszony rendezettségéhez köti a tagjelölti státus megadását Szerbiának.

Boris Tadic szerint nehéz elérni a tagjelölti státust, mert Szerbia óránként újabb akadályokba ütközik. Azok a nehézségek, amelyekkel az ország az eurointegráció útján küszködik, az európai politikai rendszer tökéletlenségéből, a nemzetközi viszonyok összetett voltából, s mindabból fakadnak, amin a nyugat-balkáni térség a múlt század kilencvenes éveiben keresztülment - fogalmazott a szerb államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.