Több mint százmilliárd euró?

Sokba kerülhetnek Putyin elnökválasztási ígéretei

Az orosz Szerbank szakértőinek számításai szerint legalább 129 milliárd euróba kerülne Putyin választási ígéreteinek teljesítése.

2012.02.17 18:12MTI

A legnagyobb orosz pénzintézet makrogazdasági központjának szakemberei úgy vélik, amennyiben a jelenlegi miniszterelnök lesz az államfő, mandátumának újabb, immár hat éve alatt több mint százmilliárd eurónak megfelelő összeget kell majd szociális kiadásokra fordítani.
   
Vlagyimir Putyin elnökválasztási programját alapul véve az állami alkalmazottak, közöttük a pedagógusok és az orvosok bérének emelése, valamint a gyermekek után járó támogatások emelése kerül majd a legtöbbe. A veteránoknak ígért lakások is komoly terhet jelenthetnek a költségvetésnek.
   
A kormányfő február 13-én közzétett szociálpolitikai elképzelései szerint a költségvetésből fizetett általános iskolai tanárok bérének 2012-ben el kell érniük az átlagfizetést, a felsőfokú tanintézményekben dolgozó oktatóknak és az orvosoknak a fizetését pedig 2018-ra a régiós átlag kétszeresére kell emelni.
   
Elemzők szerint ezeknek a béremelési ígéreteknek is betudható, hogy a miniszterelnök népszerűsége tovább nőtt. Az Oroszországi Társadalmi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) felmérésének pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a megkérdezettek 54,7 százaléka Putyinra szavazna. Egy hete ez az arány még 53,3, január végén pedig 52 százalék volt.
   
A február 10-12. között végzett közvélemény-kutatás tanúsága szerint az elnökválasztáson induló politikusok közül Gennagyij Zjuganovnak, a kommunista párt elnökének a népszerűsége 1 százalékponttal csökkent, az ultranacionalista és populista Vlagyimir Zsirinovszkij támogatottsága pedig továbbra is nyolc százalék körül mozog.
   
Mihail Prohorov milliárdos üzletemberre a múlt heti 4,6 százalékhoz képest a megkérdezettek 5,8 százaléka szavazna. A múlt hetihez képest ugyancsak erősödött Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt elnökének népszerűsége, 3,3-ról 5 százalékra.
   
Oroszországban március negyedikén lesz az elnökválasztás, amelynek győztese hat éven keresztül töltheti be az államfői posztot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.